Du visar för närvarande Supersize gösarna attackerar mina Berkley Sick Vibe och SickFlanker i dimman.

Supersize gösarna attackerar mina Berkley Sick Vibe och SickFlanker i dimman.

Jag tog båten till rampen för en kortare tur på sjön. Morgonen är kall och rå med en grymt tät dimma.

Båten fick hänga i det förliga repet en stund för att jag skulle kunna ta en bild. Dimma är inte kul.

Man brukar säga att det är som att titta in i en mjölpåse med tät dimma och det stämmer ganska bra. Att orientera sig är svårt men med hjälp av en kartplotter går det fint. Du måste bara ha bra uppsikt så du inte blir påkörd av någon annan som har mindre koll. . Nu är det gott med en kartbild som är vänd med Norr uppåt. Då flyttar sig båten inte kartan,då blir det så mycket enklare att navigera.

Att ha en egen och exakt uppritad karta eller sjökort som det egentligen heter är oumbärligt. Du ser direkt var du befinner dig och hur djupt det är runt om kring. Att jag nu ligger på 9 meters djup och har 50 meter till land är bra att veta fast jag inte ser land.

Tre favorit beten som ska provas idag Överst en Svartzonker Mc Pray i blått. Under den en Berkley Sick Flanker i grönt. Underst en Berkley Sick Vibe i rosa. Den rosa är ett favoritbete hos gösarna just nu.

Så här går det ibland. Ett smakprov hur det är att fiska med Livescope ekolod.

Som alltid så är det få gösar som vill ta, fast jag presenterar jiggen så bra det bara går. På den här filmen simmar gösen efter och bara tittar hela tiden. En riktig surgös med andra ord. Gösen är den vita ljuslågan uppe till höger 3 meter under ytan och 19 meter ut. Där borta på 21 meter kommer snart mitt bete dimpa ner. Det ser ut som en liten mini- ljuspunkt och ska nu spinnas in så att det ser ut som det svävar fram i vattnet och ta sig ända fram till gösen. Om gösen tar, hugger den som en kobra och det blir då totalstopp i rullen. Kom ihåg det. Titta på filmsnutten och tänk dig in i att stå där och se en stor gös bara en decimeter från ditt bete, spännande så man blir galen.

Fisket kan börja.

Dags att fiska gös med Garmins Livescope.

Jag startar i området runt det stora trädet som du ser på bilden. Det står med toppen i botten och den stora rotändan över vattenytan. Jag ser en fin gös och gör mig färdig för att göra mitt första kast. Jiggen hamnar nästan helt perfekt och jag börjar veva in min jigg som nu är en Berkley Sick Vibe i rosa. Den passerar gösen med liten marginal och jag ser en liten reaktion ,men den tar inte . Ett kast till får det bli, och det blir lika bra det kastet. Jag börjar lära mig. När jag är några meter från fisken med jiggen ligger jag under den men ökar då farten så att jiggen rusat förbi gösen rakt upp en halvmeter över den. Där stannar jag och sekunden senare sätter gösen tänderna i min Sick Vibe så det blir bom- stopp i linan. Vilken start andra kastet och fin gös. Det är ingen snäll dam jag fått på kroken och hon vill heller inte vara kvar som lekkamrat. Första fisken är alltid spännande ska jag klara att få den till håven eller kommer jag att missa den? Men det går bra de första krävande minuterna.

Gösarna är så majestätiska när de kommer i ytan.

In mot båten kommer en fin gös med jiggen i munnen. Den ser stor ut, kan det vara en supersize. Dvs 90 cm lång.

Jag har gösen i håven och några foton är på gång. Jag ligger inte många meter från land ändå är det svårt att ana var land är. Du ser hur dimmigt det är.

Det är en bra fisk och när man startar med en supersize som första fisk på morgonen är man i fas direkt. Min Vibe i rosa sitter i munnen. Den får återgå till sitt våta element. Nu är det dags att se om det finns några fler som kan tänka sig att vara med och leka.

Några minuter senare ser jag en fin gös igen som står högt i vattnet och jag klantar mig lite när jag kastar så det blir lite för kort och betet dimper sakta ner rakt över gösen. Min tanke är att jag nog skrämt den så den drar nog iväg. Men den tanken fick jag snart revidera för när jiggen sjunkit 3 meter och jag stannar den 1 meter över gösen tar den ett försiktigt paddeltag med stjärten och så slukar den betet i en tugga. Den är riktigt pigg den här gösen och tar en stund att få in till håven och denna är någon cm under 90cm, en fin gös . Helt otroligt 2 stora gösar på 3 kast. Jag sväljer en gång och tänker efter hur bra jag har det idag. Ensam ute på sjön i båten har jag grym elektronik och det finns gösar som vill äta, ja en liten dröm.

En cm från superzise.

Jag startar elmotorn och kör iväg en bit och ett tiotal meter bort ser jag på Livescope en gös nej två nej tre på en gång. Det här kan bli skoj för ofta när det är konkurrens dem emellan hugger någon av dem. Här ovan ser du hur alla tre kommit med på Live Scope 11-13 m bort.

Jag vände båten lite och då kom gösarna tvärskepps och då fick jag med dem på min sidescan. Då båten låg still men vred sig lite runt ankringen och då blir fiskarna långa på sidescan. Det är samma gösar på båda bilderna. Jag kastar ut min Sick Virbe i rosa ut bakom fiskarna och börjar veva. När jag kommer strax över gösarna faller jiggen en av gösarna i smaken direkt. Den tar med en smäll som de brukar göra. Häftigt en tredje stor gös. Den är lite bångstyrig innan den kommer in till håven. När jag tittar ner i håven kan jag konstatera att den här är lika stor som de andra två. SZ igen.

Jag ser fler gösar och från den ankrade positionen når jag ytterligare två fiskar 23 meter bort. De står intill varandra bara 4 meter under ytan. Att jag har dem på så långt avstånd beror på att min båt skrämmer fisken om jag kör för nära. Så minst 15 meter har jag som skyddsområde. Den ena gösen gör som de andra gjort, den tar så fort mitt bete stannar upp rakt över den. Den hamnar snart i håven den med, och får återgå till sitt eget hem några sekunder senare. Jag lämnar det här området och kör en bit . Bara 100 meter bort ser jag en stor gös på LiveScope och den ska jag prova på.

Här ser du en bra gös som följer min jigg. När den inte tar byter jag bete till en Sick Flanker i brunt. Nästa kast blir ganska bra men inte perfekt så jag sänker garden lite. När jiggen kommer fram till gösen andra gången ligger jag 2 meter över och låter den sakta sjunka neråt. Just som jag drar igång att veva kommer attacken från gösen. Nu är den inte försiktig , snarare tvärt om och när hugget kommer blir det som vanligt bom stopp. Häftigt med gös attacker. Den far runt lite runt båten på sin väg in mot håven men den hamnar där till slut.

Berkleys Sick Flanker sitter stenhårt fast i munnen. Den gösen hade aldrig kommit loss.

Av bara farten ser jag ännu en fin gös och tar fram spöt så snart den andra gösen hamnat i sjön.

När jag fortsätter kasta väljer jag min Sick Vibe i rosa som jag gillar skarpt och verkar gösarna också göra. För bara två kast senare hugger det igen.

Ibland har man antagligen tur med allt och så är det idag .

Nu avlöser de stora gösarna varandra och min lilla rosa Sick Vibe faller dem i smaken allt som oftast. Den här gösen är stor nog att kvala in på topp 3 idag.

Här avslutar jag den här storyn. Men det hände väldig mycket mera , men det kan jag berätta om en annan gång.

Skitfiske.

Om du vill lära dig det här fisket och framför allt ditt ekolod riktigt bra, ska du anmäla dig till en ekolodskurs. Vad ekolodskursen tar upp kan du läsa om här på bloggen under rubriken föredrag och mässor. Vill du vara med?

Hör av dig till mig på mail: bosse@ekolodsboken.se

Lämna ett svar