Du visar för närvarande EKOLODSKURS SOM GÖR DIG BÄTTRE PÅ ALLT FISKE

EKOLODSKURS SOM GÖR DIG BÄTTRE PÅ ALLT FISKE

Ekolodet är det enda vi har till hjälp för att orientera oss under ytan. Utan ekolodet är vi blinda. Ekolodet ger oss chansen att se massor av saker vi inte själva kan se, som fiskstim, enstaka stora fiskar, och det viktigast av allt, olika bottentyper. Kanske kör du runt med ekolodet i Auto läge och missar en massa information? I så fall har du ett Rolls Royce ekolod, men får i autoläge bara ut en folkvagn. Det känns onödigt.

Ofta pratar man om helt fantastiska ekolodsbilder, men vad är det? Ofta är det så att man har sett en stor fisk eller ett fint stenparti i sjön och så blir det en bra bild. Frågan är bara om du som ser den kan förstå att den är så bra? Oftast är svaret nej. När jag gör en ekolodskurs kommer de få alla de förklaringar som behövs och väldigt mycket till för att förstå den svåraste ekolodsbilden i framtiden. På den här bilden när man ser hur halvstora abborrar går upp och jagar jiggen och de syns självklart i realtidsfönstret till höger. Ja då är det enkelt.

Här är det en sidescanbild som snart finns i alla ekolod i dag. Att se att det står en stor gös på babords sida 12 meter från givaren och att skuggan syns på 25 meter är här lite knepigare att förstå. Naturligtvis förklarar jag det på en ekolodskurs.

Här är det en downscan bild som visar ett träd som ligger på botten och det står flera fiskar upp över det. Downscan ingår i alla ekolod idag och hjälper dig förstå botten under dig , förstår du det?

Ibland kan man använda live ekolod, då är bilden ständigt i rörelse och du ser fiskarna simma runt under båten. Något som alla kan använda nu mera.

Man kan koppla de flesta fiskarter till hårda bottnar på något sätt. Torsken, havskatten och långan i havet är stationära på hårdbotten liksom gäddan, gösen och öringen i sötvatten.

Vi vet att 90 % av all fisk återfinns på hårda bottnar, vi vet tyvärr också att endast 10 % av alla bottnar är hårda. Det vill säga att ett felaktigt avläst ekolod, kan sända dig ut på en oändlig lerökenresa, där chans att fånga fisk nästan är borta. Då förstår man hur viktigt ekolodet är för den som sportfiskar. Det måste helt enkelt fungera perfekt. Och du måste vara så duktig så du kan tyda och förstå vad du ser på skärmen. Gör du det?

Här ovan ser du en vanlig standard bild från en sjö , med djupet 11,9 m.. Man ser tydligt hårda och mjuka bottnar. Man ser hur mängder av gösar står parkerade längs med botten. Nu blir det enkelt att fiska. Har du koll på detta?

Här en sidescan bild som visar samma bild som den ovan men med mer exakthet.

Vill man leta upp platserna för den stora drömfisken gäller det att vara väldigt duktig på sitt ekolod och att klara att ställa in ekolodet rätt. Det gäller att få en så tydlig, värdefull och rättvisande bild som möjligt. Klarar du alltid att tyda bilden på skärmen?  Frågorna är många, och svaren på alla dessa frågor får du genom kursen,

EN Livescope bild som visar 3 fina gösar som simmar runt intill båten. I verkligheten kan du se på den rörliga bilden att fiskarna simmar omkring.

Här får du en filmsnutt jag lånat av Tommy B, en stor gös som till slut tar jiggen.

Det vanliga ekolodet + sidescan +panoptix. Se hur jag kör över ett träd och hur mycket fisk som står där.

När jag gör en ekolodskurs ingår även att lära sig hur man gör sina egna sjökort i sin egen plotter. Bara kör omkring och din navigator och ekolod ritar upp kartan för dig utan ansträngning. Du ser konturerna på sjön då land är gult. Var färg motsvarar ett djup du kan se olika djupsiffror på bilden. Enkelt och lätt. Titta på första bilden högst upp i artikeln så ser du en färdig karta.

 ”Ekolodet, ditt öga under vattnet”

Dag 1. Hur fungerar ett ekolod, vilka frekvenser. Olika inställningsområden. Hårdhet och mjuk botten.

            Hur bra är givaren? Vilken modell ska jag ha. Läs av bilden rätt.

Dag 2. Ekolodets begränsningar och hur fungerar det praktiskt i fisket. Blir jag lurad av ekolodet = Ja

           Rätt djup? Ta bort onödigt vatten. Rätt hastighet på bilden. Var finns fisken.

Dag 3. Vertikalteknik hur använder jag sidskanning, bottenskanning hjälper dig se fisken.

            Panoptix sanningen under båten. Vad är shirpad signal? Livescope , Active Target.

            Fiska med livescope ekolod öppnar en ny värld.

Denna ekolodsutbildning blir under tre kvällar.          

Detta är bara ett litet litet axplock av vad som kommer på en ekolodskurs. Detta och mycket mer ska vi hinna med på bara tre kvällar. Men det blir tre enormt fullpackade kvällar så det blir riktigt skoj.

Vill du vara med på en ekolodskurs sänd mig ett mail . Kanske kan vi ordna en kurs nära där du bor.

Email: bosse@ekolodsboken.se

Lämna ett svar