Du visar för närvarande Hjälp, stora stolpar upp i ytvattnet i Fävren.

Hjälp, stora stolpar upp i ytvattnet i Fävren.

Sjön är Fävren i Halland

Bakom båten i det smala sundet är det bara 3 meter djupt och på den vänstra sidan körde jag på något när jag en kväll körde hem till rampen. Det blev en rejäl smäll och jag förstod ingenting för jag hade ju kört den här vägen in till rampen många gånger tidigare. Så jag vände tillbaka i samma spår och tittade i vattnet. Det var helt lugnt och blankt på ytan så jag såg ner en bit i vattnet. Plötsligt så ser jag en stolpe som sticker upp och det bara är 10 cm kvar till ytan. Jag blir helt förskräckt för jag inser vilka katastrofala följder detta kan få om man som jag i kommer i full fart och motorn går rakt in i en stolpen. Diametern på stolpen är 15 cm så den skulle garanterat stoppa vilken båt som helst. Jag blir helt kall vilken tur jag haft som inte kört på den stolpen tidigare.

Nu vet jag var den är och kan ta det som en varning, då ser jag plötsligt 60 cm vid sidan av båten ännu en stolpe som är lika stor och slutar bara några cm under ytan. F-n det är två sådana intill varandra. Snacka om tur jag haft hittills.

På livescopebilden ser du hur stolparna står på rad framför båten.En liten bit av en stolpe ser du nere vid botten redan 7 meter framför båten. Den är i utkanten av ekolodskonen så den kom inte med i sin hela längd. Nästa som är 11 meter framför båten går upp till ytan och de gör de andra med, ända bort till den som är 19 meter framför båten. Så det område som jag nu ser på Livescopebilden är det minst 12 meter mellan ytterstolparna och det är minst 10 st kanske fler. Då är oddsen inte bra för den som kommer körandes med en båt.

Här en annan bild från Livescope inte kul att se detta.

Här kan ni se två utav alla stockar som står upp från botten och slutar bara några cm under ytan.

Snacka om överraskning

Jag kan inte släppa det här så jag kör förbi platsen väldigt sakta 10 meter längre till höger för att inte chansa att köra på stolparna igen. Nu har jag även igång min sidescan för att kunna se stolparna på den. När jag sakta glider fram ser jag den första stolpen och så strax efter kommer den andra stolpen och så kommer chocken, det kommer fram en tredje och en fjärde på sidescan. Det är inte sant jag vänder om och gör samma resa en gång till för att försäkra mig om att jag inte sett fel. så kommer den första stolpen på sidescan , men den är tidigare en den var förra gången, något är fel. Jag kastar en blick på min livescope som jag ställt rakt fram, Satan , nu ser jag att det kommer stolpar även rakt framför båten jag slår av motorn och glider fram i det stilla vattnet. Bara framför båten är det minst fem stolpar som slutar mindre än en dm under ytan och jag glider på en av stolparna med båten så det rispar i båtbotten. Intill båten tecknar sidescan, en , två , tre , fyra. F-n tar det aldrig slut, det fortsätter ända upp till minst 9 olika stolpar som står i vattnet och slutar bara någon dm under ytan. Dessutom är det en på min styrbordssida som jag inte sett tidigare. Det här är ju livsfarligt jag inser att jag måste köra fler gånger längs med stolparna för att kunna märka ut exakt var de är så jag vet att jag går fri vid sidan av dem i framtiden. Det här är väldigt spännande och skrämmande på samma gång.

På sidescanbilden kan man se att det är minst 9 stycken olika svarta streck på min bb sida som slutar högt upp i vattnet. Stolparna står väldigt tätt vilket skulle kunna ödelägga en propeller på kort tid. Dessutom skapa en olycka där båten stoppar mot en stolpe och du själv fortsätter fram i båten tills det tar stopp i en stol eller en pulpet. Det är även ett svart streck från en stolpa på min sb sida vilken jag inte visste att den fanns där när jag för femte gången gled förbi med båten. Sidescan ekolodet ihop med Livescope är ett väldigt bra hjälpmedel vid fiske och här för att lokalisera farliga stolpar i vattnet.

Här kanade jag sakta med båten igenom alla stolpar som stod upp och ett par av dem skrapade i botten på båten. Ni ser tydligt stolparna på båda sidor om båten.

En spekulation vad alla stolparna varit till är inte enkelt att göra, kanske en stor risvase för att samla lekmaterial till fisken i sjön om våren. Eller så har man använt dem till att spänna nät mellan för att fånga vårlekande fiskar. ingen aning som ni förstår. Men jag ska ta reda på detta så alla andra som fiskar i sjön blir varnade om faran.

Bo

Lämna ett svar