Du visar för närvarande Bo Hall ger dig en unik ekolodskurs på Specialfisketorget under tre dagar på sportfiskemässan i Jönköping 15 -17 mars.

Bo Hall ger dig en unik ekolodskurs på Specialfisketorget under tre dagar på sportfiskemässan i Jönköping 15 -17 mars.

Den förklarar det vanliga ekolodet, sidescan, downscan , livescope i praktiskt fiske.

Vill du lära dig hur ditt ekolod fungerar så har du nu chansen. Jag ska med praktiskt fiske förklara hur Downscan används som en hjälp när fisken står nära botten, eller när du vill veta hur det ser ut på botten för att vara säker på var fisken gömmer sig. Trädet på bilden är en helt vanlig Downscan bild som alla kan göra med sitt eget ekolod. Lägg märke till alla fiskar som syns tydligt både över och mellan grenarna.

De lite större fiskarna syns tydligt över trädet men en del finns mellan grenarna också.

När det gäller Sidescan kan det vara både enkelt och enormt svårt men det är ändå inte hur vacker bilden blir på skärmen utan hur mycket nytta du har av din bild i fisket. Att få en enormt vacker bild brukar innebära att man missat en massa fiskar som då inte syns på grund av att kontrasten är fel inställd. Den blå bilden här över visar endast två träd som ligger på botten på vår SB sida. Men i gengäld så blir de väldigt tydliga. Samma träd som första bilden.

Nu kan man se hur tydliga skuggorna blir och att det står ett helt stim med småfisk intill stammen på det övre trädet. Du ser fiskarna som vita små streck med en liten skugga mot botten.

Kursen kommer handla mycket om Live Scope användande i fisket. Det kan se ut som det gör på bilden här under.

Jag har varit ute och fiskat gös några gånger och använt min Livescope från Garmin. Det blir några stora gösar emellanåt som det ska, men de allra största har jag inte lyckats få med ända in till håven. Jag ska här visa en liten snutt video som kan visa varför man missar fiskarna ibland. Ni får en hel del frågor besvarade under en timma på scenen.

När du tittar på den här filmsnutten så ser du att fisken står 13 meter från givaren nere på ett djup av 10 meter. När jag kastar ut min jigg landar den på styvt 18 meter bort dvs några meter bortanför fisken. Då det är meningen att min jigg när den slutligen sjunka ner till fiskens djup ska vara några meter bortanför. Då kan jag dra den fram mot gösen helst på samma djup som fisken står eller något över fisken. .

När du nu med kritiska ögon tittar på min video ser du att mitt bete tar vatten på 18 meter från givaren. Men det räcker inte när det sakta faller ner igenom vattnet för att slutligen komma ner på ca 10 meters djup. Då jag bara använder 5-10 grams skalle på jiggen går den trögt genom vattnet och då linan inte går ut så lätt genom vattnet bromsar den en del och betet dras bakåt mot mig när det faller. Som du ser så kommer min jigg nästan rakt ner i huvudet på gösen och den blir skrämd och flyr. Mitt kast borde varit 2 meter längre förbi gösen för att vara helt perfekt. Då hade jag kommit ner 2 meter bortanför fisken och jag hade kunnat dra jiggen på samma djup som fisken står mot den. Ibland blir det fel men oftast rätt kastlängd.

I denna videon har jag ett annat tips dill dig som ska fiska gös med Live givare. Här på videon faller mitt bete ner mellan de två gösarna som är lite griniga vill jag lova. Den till höger tar till flykten den andra vänder och kommer tillbaka som ett skott och simmar rakt fram till jiggen för att äta upp den. Den gör ett litet utfall mot jiggen som sträcker upp linan lite rakt upp till spöt som du kan se. Men den tvekar lite i sista momentet och hugger inte riktigt. .

Så den blir istället en sån där fluktare som bara simmar efter och retas då den inte tar maten jag bjuder. Trotts att jag drog jiggen helt perfekt några meter från fisken är den ofín att avböja mitt matförslag. Något senare ville nästa som kom upp på skärmen äta istället så den ser du här.

En hygglig gös som tog på en ABU SvartZonker Mc Pray . Ett grymt bra bete vissa dagar.

På föredraget får du se fler intressanta fiskar som tar betet. Samt en spännande historia som du knappast ens vill tro är sann, men det är den med en hysterisk stor fisk i centrum.

mvh Bo

Lämna ett svar