Du visar för närvarande Trollinglegenden Peter Rosé valde SickCurl och med Garmin Livescope blev han först gäddkung, och sedan grym gösfiskare.

Trollinglegenden Peter Rosé valde SickCurl och med Garmin Livescope blev han först gäddkung, och sedan grym gösfiskare.

Jag har turen att få ha min kompis trollinglegenden från Vättern, Peter Rosé i båten. Vi ska inte fiska trolling som är hans specialitet idag, nej vi ska fiska gös med spinn. Peter som inte använt Garmins Livescope tidigare ska idag få prova det. Vi sjösätter min Ryds Camping i sydändan av sjön, i det låga vattenståndet får jag backa så långt ut i sjön att jag är utanför rampen med trailern.Det börjar bli mjuk botten ute i sjön, riktigt otäckt. Där båten ligger längst ut på bryggan är det så grunt att den nästan ligger på botten ändå. Nu får det snart börja regna annars har fisken ingen stans att vara i vinter.

Efter sjösättning kör vi raka vägen ut till stora delen av sjön där vi ska prova att fiska gös.

Full fart ut är 19 knop med 4900 varv på motorn. När det är vindstilla som nu är det härligt att köra båt.

Väl framme stannar jag intill ett gammalt träd som ligger upp och ner i sjön med toppen fast i botten och den tjocka delen av stammen högt över ytan. Trädet har legat i sjön i 8 år men på 3 olika platser under den tiden. När isen får tag i stammen åker trädet med till en ny plats . Nu till fisket, jag startar Livescope och börjar leta med ett avståndsområde satt till 32 meter då söker jag av 64 meter i en ring runt båten. Nu gäller det att leta gösar i frivattnet så vi har något att rikta fisket på.

Garmin Livescope ger fina livebilder . Trädet ligger på 18 meters djup och det samlas alltid fisk runt det.

Jag ser några stora ekon 26 meter ut på min styrbordssida, som troligtvis är gösar. Jag tar fram ett haspelspö från Berkley med kastvikt på 10 -30 gram ur serien E – Mototion. Jag har även lite grövre 15-40 gram om det behövs. Det har jag använt mycket till gös-spinn och det fungerar kanon bra. Jag räcker det till Peter som är med för fösta gången. Nu ska du bara kasta direkt över de båda fiskarna som syns på ekolodet 26 meter framför oss . Men ta i lite extra för betet måste flyga förbi fiskarna så du landar 30 meter bort. Det är för att betet ska kunna presenteras bra när du börjar veva in det och du når fram till fisken.

Det här är verkligen inte så bara säger Peter, som för första gången ska spinnfiska gös exakt efter ekolodet. Fiskarna står bara 7 meter under ytan trotts att det är 18 meter till botten. Peter kommenterar lite lågmält, det är ju betydligt större chans att jag missar än att jag träffar rakt mot fisken. Men jag ger det en chans. Ja i början behöver man några extra kast innan man kan träffa där man från början hade tänkt sig. De två – tre – fyra första kasten hade han inte ställt in siktet alls och till och med fåglarna i skogen levde farligt. Ja det var några kast som knappt gick åt rätt väderstreck. Men det blev sakta bättre.

Efter ett tag tog det sig och kasten blev allt bättre. Så plötsligt så hamnar ett kast helt rätt och vi ser på skärmen att betet är på väg mot fiskarna. Äntligen säger Peter, och nu är det spännande, snacka om att gösarna lever farligt . Den ena fisken rör sig oroligt och så gör den ett utfall mot jiggen som blir attackerad så det smäller om det. Gös på kroken, nu har jag den,. Peter jublar av glädje. Jag såg hur den attackerade och kände i samma ögonblick hur den stramade upp linan och ställde spöt i givakt. Vilken känsla jag såg och kände hugget nästan samtidigt. Är den stor undrar jag . Ja den här gösen är på många kilo som den kör omkring. Utan att förstöra det hela för Peter så håvar jag en hygglig gädda en stund senare.

Gädda nummer 1.

Inget snack om att det är en lyckad premier för Peter som lyckades med det som är allra svårast. Att se fisken på ekolodet , rikta kastet på rätt ställe , veva lagom fort så betet inte hamnar i ytan utan stannar på 7 meters djup, samtidigt som man ska klara att kroka fisken och drilla in den. Det var visserligen inte en gös men en gädda får duga som första fisk. Fan vad roligt det här var, som att spela TV – spel men i realtid på sjön. Jag vill prova igen, det här är ju grymt beroendeframkallande. .

Jag flyttar båten lite och hittar en fin fisk bara 19 meter från båten på vår BB sida. Nu när du är varm i kläderna kanske du ska försöka fiska efter gösarna istället för krokodilerna vi inte vill ha. Peter greppar spöt igen och drar iväg ett kast som antagligen var menat för gösarna på ekolodet men som absolut inte träffade där. Det låg några måsar på ytan som kan ha distraherat honom i kastögonblicket. Veva in fort och gör ett nytt kast, är min uppmaning. Nästa kast blir ganska bra och med lite medflyt så ser fisken ändå betet som simmar omkring i vattnet någon meter över huvudet på den. Pang, så ser vi hur även denna fisk kastar sig över jiggen så det blir kaos i vattnet. En till , jag fick en till . Det stämmer för det kommer in ännu en gädda till båten. Nu kan jag inte låta bli att undra. Peter du som är trollingkung från Vättern har du sadlat om till gäddkung nu eftersom du bara jagar fläckiga krokodiler. Får jag vänta lite med det svaret mumlar Peter tyst. OK . Jag undrar bara, för jag hade bestämt för mig att vi skulle fiska gös eller?

Gädda nr 2.

Nu får det vara nog säger jag och startar elmotorn och kör iväg en bit mot det långa grundet mitt i sjön.

Det långa ljusgröna är grundet mitt i sjön. I kanterna på det hittar vi lite gösar.

Byt spö säger jag till Peter ta det med Berkleys Sick Flanker på i vitbrunt. Ett par nya fina fiskar visar sig på skärmen och Peter gör ett nytt kast som hamnar ganska bra. Grymt han är varm i kläderna och kastar åt rätt håll var gång nu. Att prata när man fiskar är svårt då man måste hålla järnkoll på skärmen för att se var bete och fisk håller hus. Kolla blicken på Peter när han följer bilden i ekolodet. En lite mindre fisk syns på 8 meters djup och den passerar jiggen strax över och då vänder den sig om och attackerar, häftigt vilken kraft. Nu måste det väl i alla fall vara en gös. Fighten är lite försiktig med skakande och ruskande det kan vara en gös.

In till håven kommer en gös och det är Peters första spinnfiskade gös. Betet är en Sick Flanker som sitter stenhårt i munnen. Jag har kompletterat med en stingerkrok på ryggen vilket ofta är den som sitter hårdast fast i munnen. Äntligen kan man säga att statusen börjar bli lite bättre. Vi fiskar en stund till på det grunda området där det är runt 10 meter och ser ganska många gösar som simmar omkring en bit över botten. Det är inte jättesvårt att kasta på dem och några av dem stiger och tar Peters Sick Flanker..

Här ett urval av Berkleys jiggar som fungerar riktigt bra till gösspinn. Överst en Sick curl. Sick vibe Ripple nederst en brun Sick flanker. Den näst översta har på senare tid blivit min favorit den heter Sick Vibe och har en smal stjärt som fladdrar även när man fiskar den väldigt sakta. Den här modellen är bara 12 cm men den har tagit många stora gösar det sista. Tittar du vidare i bloggen under gösfiske kan du se ett axplock av dem.

Jag föreslår att Peter ska välja en Sick Vibe i grönt med röd lysande stjärt. Den fungerar ofta bra. När vi ser ett par gösar som står en bit över botten 20 meter bort kastar Peter jiggen dit och den blir omgående besiktigad och godkänd. Tre fina gösar på 2-3 kilo hamnar i håven på raken, nu är han verkligen varm i kläderna. Det är tur att det går att släppa tillbaka dem.

När Peter fångat en handfull gösar avslutar vi fisket på grundet i sjön och åker till ett annat ställe. När vi kommer fram ser vi fler fina gösar runt båten men vi får inte dem att ta våra jiggar. Vi byter från den ena modellen efter den andra men de ratar våra beten helt. Jag väljer då att flytta igen till ännu ett nytt ställe där fiskarna brukar vara så här års. Nu greppar även jag ett spö och är färdig att kasta när Peter fiskat färdigt sitt kast. Att fiska på varannan fisk fungerar bra. Peter har ju fått fiska de fyra första timmarna och nu ska jag göra intrång på hans område.

Livescope ekolodet ger oss live bilder med perfekt precision. Fiskarna syns tydligt som ljusa eldslågor, eller om de är närmare båten får du bilden av gösen framför båten.

Jag kör runt och letar efter stora gösar och snart ser jag fler fina fiskar som lyser upp tillvaron för oss. De flesta står pelagiskt på 7 – 10 meters djup och lägger vi oss bara en bit ifrån skrämmer vi dem inte. Runt 20 meter är ett avstånd som gösarna tycks acceptera. Nu börjar fisket igen och jag säger till Peter att han ska byter till ett svansbete.

Ett fint klart eko på en stor gös lyser upp ekolodet , nu gäller det. Peter gör de första kasten och på andra kastet kommer han perfekt. Sakta stannar han in jiggen som bara svävar i vattnet och fladdrar med den långa stjärten. Det kan inte gösen motstå så den tar med en smäll. Vooov den högg rejält, är Peters kommentar. Spöt står i tuff båge nu är det kul.

Så här skoj är det att spinna gös enligt Peter. Jag förstår honom, vertikalfiske i all ära, men att spinna in betet till de stora gösarna är ett strå vassare. Huggen blir så direkta att man nästan tappar balansen.

In till båten kommer en fin gös med Sick curlen i mungipan.

Inte illa eller hur, första spinnfiske turen och gösarna hamnar i strid ström hos Peter. Ja nu kan jag säga det, du är gösfiskare nu gäddstämpeln har du suddat ut ganska bra.

Jag väljer en Sick vibe i grönt för den häftiga röda slutklämmen på jiggen.

Nu när det finns en och annan gös i vattnet greppar jag spöt och kastar på en av dem som syns tydligt på ekolodet. Det blir en bra fisk som jagar ikapp mun jigg och så är det bom stopp i rullen. En rejäl dans bakom båten innan den hamnar i håven. Det är bra storlek på den gösen som lätt passerar 85 cm, en bra start för mig. Efter det tar Peter en gös till på curlen dom är heta nu Peter och Sick Curlen. Men nu får det var nog, vi avbryter för lite fika och nybakad sockerkaka, det är alltid gott.

Att fiska ihop med en Trollinglegend är trevligt. Jag är nöjd att vi inte fiskar trolling, för då hade det varit svårt att slå honom. Men han har gått från gäddkung till gösfiskare på bara en dag. Och nu är han rätt vass på gösfiske vill jag lova. När vi startar fisket igen är det min tur att kasta och jag ser en fin gös bara 18 meter från båten som jag utmanar med min Sick Vibe . Betet hamnar 4 meter bortanför fisken och jag låter det sjunka till rätt djup innan jag börjar veva in det så förföriskt jag kan. När jag passerar fisken gör den en helomvändning och så är det pang bom stopp igen. Härligt med fin fisk på kroken. Denna är lite tuffare och låter sig inte luras hur som helst. Men mitt E-Motoin spö tröttar ut den till slut och upp till ytan kommer en grymt fin gös.

Ibland ska man bara stanna upp och njuta av tillfället. När det kommer stora fiskar gäller det att ta vara på stunden det gör vi nu.

Lite fotografering för att minnas den här stunden. När gösarna passerar 90 cm är de stora. Som grädde på moset ger nästa kast även det en fin gös. Det drar mot sen eftermiddag och vi beslutar att göra ett sista stopp på ett nytt ställe. Här kan det vara hett på kvällarna. När vi kommer fram gör jag ett långt kast mot en fisk som står extremt högt i vattnet bara 1,2 meter under ytan. Jag börjar veva in och när jag kommer fram till fisken tar den min jigg så aggressivt att jag kunde garantera att det är en stora gädda. Men det är inte alltid det blir som det är tänkt och den stentuffa fisken kommer efter en stund in till håven och förvandlas då istället till en riktigt vacker gös med min Sock Vibe i munnen.

Fina fiskar som slår bom stopp i rullen när de hugger , det är gösspin med Livescope. Min favorit Sick Viben tar ännu en gång en fin gös.

När kvällen kommer avslutar vi fisket och summerar en helt galet bra dag. Tack Peter för att du gjorde den så trevlig.

Mer fiske finns på bloggen https://ekolodsboken.se/blogg/

För alla ni som vill se mer av Livescope kommer det mer framöver på bloggen och på Sportfiskemässan i mars blir det mycket mera.

Skitfiske Bo

Lämna ett svar