Du visar för närvarande Vertikaljiggarna var bäst till gösen idag. Även om Sick Vibe tog den största.

Vertikaljiggarna var bäst till gösen idag. Även om Sick Vibe tog den största.

God morgon det är första Oktober.

VI samlas på rampen för att göra en dag ihop på sjön. Daniel med sin båt och hans kompis Joakim Eriksson från Varberg.

När vi kommer ut ser vi gösar nästan var vi än provar. Men det stora problemet är att de inte är det minsta intresserade av att äta. Vi provar allt som går att sända ner till dem men de ratar allt vi bjuder dem i flera timmar.

Vi hittar så många gösar som står både nära botten och en bit upp i vattnet men alla är mätta och belåtna till en början. Jag gissar att de ätit och vill ha så lite störande moment som det går nu. Jag går över till en vertikaljig utan paddel bara 12 cm lång. Det visar sig att de även följer efter den med, men de ser ut att vara mer bekväma med denna. Så plötsligt tar en av de som står några meter upp från botten på 9 meter djup. Den följer med från 11meters djup när jag vevar upp och när jag når ca 9 meter stannar jag till och då tar den jiggen lugnt och försiktigt. Det är ingen stor fisk men 3 kilo är en bra start. Den åker snabbt tillbaka igen till sin egen hemort.

Där det står Hasse är ett område där gösarna ofta samlas på förmiddagen.

Vi flyttar oss en bit och upptäcker att det står en hel hög med fina gösar tätt ihop på ett ställe. Stig han tar spöt med den lilla 12 cm silverblanka Sick Viben och släpper ner. De tätt stående gösarna ser ut som ett ungdomsgäng som tänker simma runt och trakassera alla andra i närheten. När jiggen kommer ner simmar de omkring den som yra höns och plötsligt så är det en som inte kan hålla sig utan tar med en smäll. Det blir fullt ställ på spöt och Stig han ler som en sol, äntligen. Det tar en stund att få ordning på den bångstyriga tonåringen som väger en bit över 5 kilo.

Här är det ett sjökort som visar att vi fiskar i kanterna ner till 15 meter.

Efter att en av de stökiga tonåringarna i djupet fått hälsa på i båten, och åter simmar omkring med sina kompisar, börjar vi fundera. De jagade runt omkring jiggen som om de var upphetsade, kanske kan det vara nyckeln för fisket idag. Vi behöver leta upp där det står många tätt ihop så de hetsar varandra. Vi får prova att hitta tonårsgänget igen och utmanar dem ännu en gång. Bara 25 meter bort har tonnårsligisterna parkerat sig strax över botten. När vi kastar dit våra vanliga paddeljiggar är de inte så intresserade längre, men när jag byter till min vertikaljig med rak svans, tar de den efter en stund. Samma visa igen de jagar runt som yra höns en stund innan en av dem tar med en smäll. Det måste var ungdomlig entusiasm som råder i det gänget. Skit samma de hetsar varandra tills en av dem inte kan hålla sig utan tar betet.

Det är bara stora gösar som far runt under båten i det här gänget. Det ser inte ut att vara en enda av dem som är under 5 kilo. Men det är roligt att det hugger efter så lång tröstlös väntan under morgonen.. Varenda ensam stående gös vi tidigare hittat, har sett betet simmat fram till det och sedan bara sakta glidit efter. Oftast bara en decimeter bakom jiggen utan att ens fundera på att hugga. Så att de här gösarna bryter mönstret är väldigt kul. MIn vertikaljigg syns i munnen och det är plötsligt det som gäller. Vi flyttar oss en liten bit längre bort och ser ännu några gösar i ett gäng. Samma sak händer här de hetsar varandra och till slut så tar en av dem. Det är ett riktigt trögfiske vi har idag.

När de tuffa tonårsgänget skingras drar vi också vidare och provar nya ställen. Men var vi än kommer är det samma visa. De ensamma gösarna simmar fram till jiggen och tittar på den en stund för att sedan simma tätt efter i många meter utan att ta. Trögmånsar är de allihop. Nej inte riktigt alla, vi får väl ihop 10 st + 3 kilo under dagen men de är tröga så det förslår. Att vi får några +5 kilo är ju lite bonus i alla fall.

När jag byter till en jigg, som avger en ren färgshock i orange och rött får jag några gösar till. De tar jiggen utan tvekan ,men det är inte lång stund det gäller. Även denna kreation börjar de följa och simma efter.

När vi avslutar dagen en bit in på eftermiddagen är vi riktigt trötta på alla ensamma gösar som simmat efter jiggen in mot båten utan att ta. Jag hoppas att detta beteende kommer att ändra sig framöver. Att se så många stora gösar och ingen av dem vill äta är frustrerande. Det måste ha varit världsrekord i tröga gösar idag, så det får ändra sig till nästa tur.

Skitfiske . Bo

Lämna ett svar