Vädret är fint och fisken vill inte hugga. Det fick bli byte av fiskemetod för att få rödingar.
En trollingtur på tre dagar i Vättern från Gränna hamn gav jag bort till min kompis som fyllde 60 år. Och nu skulle den verkställas torsdag till lördag 25-28 juli 2024.
Vädret är bra och solen skiner på oss hela tiden, till min stora fasa.Då fiskat kan bli trögt sådana här superfina dagar. Torsdag morgon lämnar vi Borås för att köra med båten till Gränna. Sjösätter i hamnen där det är så högt vatten att det börjar ända upp på asfalten. När jag kör ner trailern för rampen är den nästan kvar på asfalten med lagom sjösättningsdjup. Den fina bryggan som går längs med hela kajkanten som brukar ligga 50 cm över vattenytan ligger nu istället 20 cm under vattenytan. Det är det högsta vattenståndet som uppmätts på 25 år.
Vi starta med att köra lite nordväst för att klara få ut alla trollinggrejor. Det blir till en början bara två djupriggar då tempen i vattnet är 18 grader. Så att laxarna skulle gå uppe i ytvattnet är inte troligt.
Vi kör runt i 4 timmar utan att få en enda fiska att ta våra beten. Varken löjor , spinnare eller vanliga skedar vill de ta. Jag ser många rödingar uppe på grundkanterna men de är inte intresserade. När rödingarna syns inne på 23-30 meters djup brukar de vara lite svåra att lura men idag är det helt omöjligt. Jag får kontakt med några andra som är ute och har exakt samma problem. Jag kör runt utanför Gränna och inser att fisken inte tar vad jag än bjuder dem. Då stoppar jag båten och tar upp våra trollinggrejer. Jag tittar på ekolodet och ser flera rödingar nere vid botten på 25-30 meters djup.
Nu blir det istället vertikalfiske med en stingsilda. Ett vanligt havsfiskedrag på 30 gram. Nasturligtvis är det inget som någon annan skulle välja att vertikalfiska med men nu har jag ett sådant så det blir premiärtur för detta.
Det tråkiga blå draget i mitten föll valet på den här dagen. Stinggsilda fungerar bra i havet så det borde fungera lika bra här. Jag kör med det helt orginal om det inte fungerar kan jag ju alltid böja det lite och få en annan gång på det. Jag släpper ner det till botten på 23 meters djup. Rycker några gånger och vevar sedan upp det med ganska bra fart för att se om någon röding som är i närheten är intresserad. Inget händer och jag kör runt min Live Scope runt båten och ser att det står några rödingar bara 15 meter till höger om båten.
lägger ut ett kast som hamnar rätt och när draget kommer ner 15 meter möter en röding det på väg uppåt. Jag stannar och börjar veva och då ökar rödingen farten och så kommer hugget som på beställning.
Det är första rödingen som jag ser på ekolodet så jag kastar jag iväg betet mot den. När min stingsilda fallit 15 meter ner reagerar plötsligt rödingen vid botten och börjar stiga mot det. Jag slår till bygelen och börjar veva uppåt istället och den jagar ikapp draget direkt och så hugger den så det knakar i spöt. Härligt.. Jag har kört förbi den här platsen flera gånger med allehanda trollingbeten men inte haft ett hugg. Nu tar det 5 minuter så kommer första rödingen på vertikalfiske. Fiskarna är väldigt bestämda just nu tydligen, inte horisontellt utan vertikalt. Vi fiskar en halvtimma vertikalfiske och jag får ytterligare både röding och sik . Väldigt trevligt. Peter som inte är en så bra fiskare känner inte en enda fisk av naturliga skäl . Det kräver ju lite känsla och kunskap att fiska vertikalfiske för att anpassa vevandet i rätt ögonblick. När det gått en timma och vi återutsatt några fiskar är vi nöjda och tar en bra fika istället innan vi ska startar igen med att köra trolling.
Det underbara vädret gör allt svårfiskat med trolling, gissar jag. Vi riggar ut på nytt och blandar allt från spölängor till rödingen med en pärlemorspinnare i ändan , en löja och en mört samt skedar och andra saker som kan var lockande för fisken. VI har redan fått fisk idag när vi vertikalfiskade så vi är nöjda ändå. Jag kör ut lite djupare för att om möjligt hitta lite huggvillig fisk. De som står inne på 23+ verkar ju bara vilja ta på vertikalfiske. En stund senare går jag mot några gamla hotspots i 1,7 knop och när vi passerar en av dem hugger det på bottenspöt på SB djuprigg. Där sitter en pärlemorspinnare som nu lockat en fisk till hugg. Äntligen en fisk som tar på trolling. Det är en lite lagom fisk som Peter får matcha in och jag till slut kan fånga i håven. En röding i allra bästa kondition som gör dagen ännu mer komplett.
Den fina rödingen blir kvällsmat på grillen inne i Gränna där vi har husbilen uppställd.
Det blir en liten runda i medvind för att hinna veva upp riggen och sätta tillbaka våra beten på rätt plats igen. Pärlemorspinnaren ska ju ner på djupet igen, innan vi är tillbaka på samma hotspot en gång till. Tyvärr så är där ingen mer fisk på samma ställe. Men en stund senare när jag passerar en annan tidigare huggpunkt bugar sig ett av spöna och linan rusar ut från en rulle och en fin öring sitter på kroken. Till slut så hittade vi några fiskar som var hungriga.
Dag två bjuder på lite mer varierat väder med mycket moln på humlen. Tillen början har vi ingen sjö alls men fram på dagen blåser det upp rejält då ett oväder passerar oss . Jag har flyttat oss över Norrgrundet där fiskeförbudet råder och över på andra sidan mot Hjo. Jag stannar en bit från några tidigare heta punkter för att få tid att lägga i våra beten på rätt ställe . När vi fått ut båda djupriggarna och vi pratar om att ta en fika då det gått flera timmar sedan frukost. Kommer första nappet på samma spinnare som fångade fisk igår. Första fisken blir en fin röding som tar inne på 22 meters djup. Pärlemorspinnaren går bara på 18 meters djup men det är tydligen där fisken är i alla fall. Vi sätter tillbaka grejerna på djupriggen i medvind och så vänder jag upp mot huggplatsen igen. Men samma visa som igår ingen mer fisk just där.
Vi är inne på bara 23 meters djup och jag får för mig att fisken kanske gått in grundare än de 30 meter som rödingarna brukar trivas på. Så jag fortsätter att köra en stund till på grundkanterna och så kommer nästa hugg på ett skeddrag från Orkla som är i koppar och rosa tape. EN fin öring valsar omkring med oss en stund innan jag får den in i håven.
Peter har skoj idag och får matcha fiskar som är både starka och spännande nyheter för honom. Jag gör om samma repa igen men ingen mer fisk vill ta. Nu kör vi en hel timma utan det minsta hugg och vädret som varit lugnt med bara 4 m/s ökar nu till vita vågor över allt och säkert 8-10 m/s i byarna. Det blir rörigt så vi går medvinds en stund utan att vi har det minsta kontakt med någon fisk. Vi kör i stora svängar för att få olika gång på våra beten men inget hjälper. 1 timmar senare vänder vi upp mot vinden igen och bara en liten stund senare hugger det på min pärlemorspinnare som sitter längst ner på riggen. Ännu en röding tar hårt och trevligt att få fisk igen. Efter detta händer inget på en timma och vi avslutar fisket för dagen. Bättre komma in till våra fruar på land och få lite ny inspiration till i morgon.
Dag tre kör vi norr ut i medvind som är 5-7 m/s och passerar Brahe hus utan att känna det minsta fisk på vägen. EN bit norr om ruinen vänder vi upp mot Gränna igen. Nu är det stora vågor och svårt att få grejorna att fiska bra. Jag lägger oss ute pånästan 30 meters djup för att kunna få ner riggarna lite djupare. EN släpper jag ner till 24 meter och stackar två beten 3 + 3 m. Den andra börjar på 17 m med den bra fungerande pärlemorspinnaren. Sedan 3 meter upp en löja och 3 meter över den en sked. Då fisken som tar ofta varit på 18-15 meters djup tror jag att det kan vara lösningen att ha fler beten på just det djupet. Men inget händer i de stora motvågorna som tar båten i farter mellan 0 och 3 knop beroende på hur vågorna kommer.
Var dag lagar vi middag i båten det serverades bland annat stekta potatis ,lök och choritsokorv.
När vi kämpat oss upp så vi börjar komma utanför Gränna hamn kommer ett hugg på pärlemorspinnaren igen som sätter full fart på rullen som bara skriker när linan lämnar rullen. Det måste vara en lite större fisk och vi kan inte matcha den fisken i motvind så jag måste se till att vända båten till medvind . Jag har ju ingen autopilot så medvind är enda chansen att kunna ta spöt. Att försöka stå med spöt i handen i den sjögången är inte rådligt och framför allt inte för Peter. När jag vänder upp med vinden händer något och vi skapar plötsligt ett nytt svenskt rekord i trassel där alla spön inklusive det som fisken sitter på är inblandade. Jag får hänga över relingen och försöka trassla ut allt och klippa några linor men klarar alla beten och dessutom den fina rödingen som vi till slut kan håva. Det var en händelse som jag helst vill glömma. Att ligga på magen akterut i den grova sjön och försöka trassla gav en tung bröstkorg efteråt.
Belöningen efter vårt trassel var den här fina rödingen som var 70 cm lång en riktig praktfisk.
När vi är klara med allt elände kör vi upp mot färjeleden mellan Gränna och Visingsö där vi för några dagar sedan vertikalfiskade rödingar. När vi når dit ser vi flera rödingar vid botten men då är vi inte längre sugna på att stanna och fiska vertikalt så vi vänder in mot hamn istället. På vägen in mot hanen får vi ett nytt stenhårt hugg som får linan att rusa ut från rullen. Det visar sig vara en riktigt ilsken öring som fått in linan i ett halvslag bakom gällocket och blev på det sättet enormt stark.
Här var vi det sista och såg många rödingar mitt i det mörkblå på kartan. Jag har börjat måla upp en korrekt kart med Quick Draw för att vara helt säker på att alltid ha rätt djup.
Sista öringen som högg är en fin fisk och den blir kvälls mat idag.
Här avslutar vi Peter födelsedags present/ fisketur.
mvh Bo