Du visar för närvarande Den vackra sjön gav en 46cm abborre.

Den vackra sjön gav en 46cm abborre.

Vi kommer fram till sjön vid 08,30 tiden på morgonen efter en styv timmas resa från Borås. Vädret är strålande och vinden är varierande upp till 8 m/s från sydväst.

Det är lika vackert som vanligt och det är en fröjd för ögat att vara här. Jag har med mig min kompis Tomas som är fågelskådare och han ser redan innan vi lagt i båten en fiskgjuse strax över oss.

När man ser ner i vattnet och kan följa småfiskar som mört och abborre simma runt är det härligt.

När vi startar fisket är det rejält spännande då vi ser fina abborrar på ekolodet på flera ställen. Redan inne på 3 meters djup såg vi de första och ute på 10 m verkar det vara det djup som om de flesta parkerat sig på. Vi provar flera olika metoder för att överlista abborrarna men de är riktigt tröga. Jag ser dem simma efter våra beten men de vill inte nappa riktigt. Jag byter mellan många olika beten men de ratar allt.

Ett enormt löjstim ser jag och det är många många stora abborrar runt det men de är inte på napphumör. Hur jag än gör så avstår de att ta mina beten oavsett om jag har, jigg, vibrationsbete, eller vobbler. Timmarna går och jag börjar bli lite desperat.

Här ser man hur en stor abborre är lite till vänster 4 meter ner som en stor gul fläck på ekolodet som är en Panop0tix PS 30 från Garmin. Det tar flera timmar innan vi kommer underfund med hur vi ska göra för att få de lite större abborrarna. En 41 a bryter dödläget med att hugga på en snabbt invevad Mc Perch , plötsligt blir det lite fart på fisket. Och till slut får vi några riktigt fina där en 46 är i topp, med en vikt på 1320gr.

När de stora abborrarna ställer sig i rad nästan som i givakt inser man hur militäriskt svårt detta kommer att bli. Det stämde för de var inte lättlurade någon gång. Men trägen vinner eller som folk brukar kalla det pannben och bara fortsätt så lossnar det. Och ja några fina abborrar lyckas vi lura till slut.

Att få en svärm stora abborrar i håven är alltid kul. Med en 46 i håven är det en härlig syn. Nu ska de snart få friheten åter.

Några fina abborrar har jag samlat i håven under den lilla huggrush vi fick. Frågan var hur bra de skulle klara en kortare stund i håven , men det var ingen fara med dem.

VI tog en bild för att minnas hur det var, stora abborrar ska man föreviga innan man släpper dem igen.

Underbart väder, abborre över 1,3 kg och BINGO till Tomas. Det innebär 5 olika rovfåglar till Tomas som är fågelskådare, under en enda dag, det är riktigt bra.

Redan på morgonen var det första rovfågeln i farten och det var en Fiskgjuse som seglade 15 meter över våra huvuden. Nummer två var en sparvhök som kom ut från skogen och vi kunde följa den under flera minuter. Sedan kom nummer tre, det två stora ormvråkar som kom glidandes och de tog upp kampen med fiskgjusen om luftrummet.

Jag lånade några bilder från nätet på rovfåglar vi såg och då inser man hur svårt det är att skilja dem åt högt upp i luften på långt avstånd.

Fiskgjuse

Ormvråk

Sparvhök

Hovering Common Kestrel (Falco tinnunculus).

Tornfalk

Precis när vi startar hemresan med bilen dyker det upp en brunglada som du ser här under, och nu blev det bingo , dvs fem olika rovfåglar på en dag.

Det finns en speciell rovfågel till i området runt sjön, som Tomas vill se . Men som inte visade sig den här dagen. Ja då blir vi nog tvungna att åka tillbaka om några veckor igen. Men jag kan ta den smällen om fisket bara blir ännu bättre. Fåglarna får Tomas hålla koll på, jag siktar in mig på att överlista en abborre på 1500 eller mer..

När man tittar ner i vattnet och har minst 2 meter sikt, ja då inser man att det är en väldigt speciell sjö vi får lov att fiska i. Här vill man bevara naturen som den är när den är som best.

Vi är snart tillbaka igen!!! Skitfiske!

Lämna ett svar