Du visar för närvarande Den vackra sjön gav fin abborre.

Den vackra sjön gav fin abborre.

När vi kommer fram till sjön 06.00 Daniel Håvemark och jag är det enkelt att sjösätta på den branta naturrampen. (Bilden från upptagningen. Det blev värre att få upp båten i det halkiga gräset.

VI kör sakta ut på sjön som ligger spegelblank nu på morgonen. Vi kör både med vanligt ekolod , panoptix och livescope för att leta upp de stora abborrarna. Att leta upp dem blir nog det svåraste då vi inte vet var de är i sjön. Förra resan jag gjorde hit med Klas Hagert såg vi inga stora abborrar och framför allt kände dem inte heller. Så nu är utmaningen stor för oss, finns det stora abborrar eller är det bara snack.

Idag kör vi lite längre från land för att söka efter de stora fiskarna på lite större djup. Om de inte fanns inne vid land förra resan kan de ju vara lite längre ut och lite djupare idag. Nu när det är helt stilla är det enkelt att söka och logga upp sjön med den egna kartan. VI fiskar på alla ställen som ser intressanta ut och det ger samma svar var gång , helt tomt. Var är den där stora fisken nu.

VI ser på sidescan hur botten ser ut som skinnet på en leopard. I vattnet är det små samlingar av betesfiskar samt något som ser ut som pollen och bildar en tunn gröt. Här är det bland det djupaste vi hittat i sjön ca 20 m.

Uppe på det fina grundet där det går från 14 m upp till bara 3 meter ser vi denna gången lite småfisk. Det gör att vi fiskar lite intensivare här en stund och lyckas ändå inte få en enda fisk. Vattnet är klart och gräset växer från botten, här borde det finnas fisk men det är helt tomt. VI pausar detta stället till eftermiddagen. Vi bestämmer att det är ide att få lite mat så jag kör ut mot andra sidan sjön där solen ligger på. Att äta en andra frukost i båten ju rätt fantastiskt.

Solen lyser upp berget på våran väg dit. Jag kör sakta i 3 knop så vi kan förbereda oss för lite mat. Då ser jag på sidescan ett tydligt stort eko på styrbordssida. Den vita pricken på sidescan blir helt ren och vi förstår att det är en ganska stor gädda. Jag stoppar båten och backar tillbaka tills jag ser fisken igen och sedan vänder jag upp mot den då den är 30 meter ut på vår styrbordssida. Efter några sekunder ser vi den på livescope som en tydlig fisk när vi kommer lite närmare ser vi på konturen att det är en fin gädda. Jag sänker ner en större vertikaljigg på 20 cm. När den kommit halvvägs ner mot gäddan som står på 8 m djup reagerar fisken. När den sedan fallit en meter till ser vi hur ett snabbt streck på ekolodet bildas och jag har fast fisk på kroken. Det blir en liten runda i det stilla vattnet under båten innan vi kan få den i håven.

Det är dagens första fisk om man räknar bort småabborrarna på 100 gram. Alltid en bra början, nu kan det bara bli bättre.

.

Vi kokar lite korv i bröd så det mättar lite för det fortsatta fisket. Daniel ser nöjd ut med korv i hela munnen.

Efter maten kör vi in mot land och provar kanter från 10 till 2 meter men det ger inte en enda fisk. Om vi kör efter gädda en stund då föreslår jag och så kör vi ut på djupet där det är 15 – 19 meter. Här hittar vi snabbt nya gäddor som står i frivattnet. Vissa av dem vill hugga andra ställer sig bara under jiggen och surar som en stor gös gör.

Här är Daniel med en av 10 gäddor som hugger våra beten när vi antingen spinner in dem om fiskarna står nära ytan eller vertikalfiskar på dem halvvägs ner till botten.

Det är kul att fiska gädda i mellanvattnet då de ser betet på långt håll och kommer som raketer när de hugger. Tre riktigt stora gäddor ser vi på 8 meters djup men ingen av dem vill ta. Att jämföra med ekot på lodet bör de vara minst dubbelt så stora som de vi redan fått. Men de ska vi ta en annan gång.

Vi går in lite grundare och letar med hjälp av ekolodet efter stora abborrar. När vi passerar mellan 7-10 meters djup ser jag långt ut på sidescan ett par fina ljusa ekon. Det kan vara abborrar så jag vänder båten åt det hållet. Plötsligt ser vi dem igen men nu rakt framför båten på Livescope. Det är abborrar och de är stora, hela högen. Jag hinner inte ta några bilder på ekolodet första gången men det kommer säkert fler chanser.

Här ser ni att det plötsligt uppenbarar sig stora abborrar framför båten. Jag lyckas att köra nära dem och då vänder de in en snabb vända under båten innan de är borta. De simmar så fort att de försvinner från ekolodet på sekunder. VI börjar kasta åt det håll vi ser dem och Daniel drar fast en randig krigare i tredje kastet.

Nu blir det åka runt båten i vida svängar och vi säger äntligen hittade vi dem. Det är en tuff rackare som inte vill ge sig, men till slut hamnar den i säkerhet i håven. Jaaaa där satt den. Nu har vi ett bevis för att de verkligen är här och de var många i det stimmet. VI fiskar vidare under några minuter men får inga fler , efter det tar vi paus med lite fotografering och vägning innan vi släpper den i sjön. Vi kör längs djupkanten fram och tillbaka och så ser vi dem plötsligt igen. Denna gången har jag på en av dem men den släpper i krokfästet efter några sekunder, otur.

Bara att se de stora abborrarna är en underbar syn när man inte ens tror de finns i sjön men , nu är vi helt övertygade.

Lite dålig träff med bilden men man ser tydligt att det är stora abborrar. När stimmet drog förbi räknade jag till 20 fiskar på ekolodetsbilden. Ja det finns tydligen många stora abborrar här nu. Vi kör runt längs med djupkanten och ser stimmet några gånger till men endast ett rejält påslag har jag från det mötet utan att få upp någon fisk.

När kvällen närmar sig ger vi upp och avslutar fisket . Vi får åka hit igen för det är fin abborre i området.

Lämna ett svar