Du visar för närvarande Havsfiske på Norska Söröya 2022.  Del 4.

Havsfiske på Norska Söröya 2022. Del 4.

Storskaltaren och hälleflundra.

Nu var det dags att satsa på de riktigt stora lagordsdörrarna i havet. Att fånga en helleflundra är både tufft och spännande, idag ska vi se om det lyckas. Vi startar från hamnen vid 13 tiden på dagen och enligt väderprognosen ska det inte blåsa mer än 4 m/s under kvällen och natten till i morgon bitti.

Vi förbereder oss på en lång natt med mycket fiske ute på Storskaltaren. TIll det stora grundområdet är det ca 30 nm så det tar en stund att åka dit även om vi kör fort.

Vi sätter fart med + 20 knop mot Skaltaren , Jalle kör så det går så det ryker.

När vi kommit ut 10 nm ser vi massor av olika fåglar som de här lunnefåglarna samt olika valar.

Vi stannar ett par gånger för att bara insupa skådespelet som sker runt oss hela tiden. Delfiner , sillvalar och knölvalar, mm. Ja det är många valar som ska söka mat i de här området.

Väl ute på Storskaltaren är det väldigt mycket aktion.

Här ett sjökort som visar var Storskaltaren ligger och avståndet från hamnen.

Här ett sjökort över storskaltaren med alla dess grundtoppar och smala rännor där de stora hälleflundrorna simmar.

Här lite större och vi fiskade i det södra området då vi fått reda på att där var bättre fiske just nu. Vi får väl se.

Här är några av jiggarna vi använde och som gick riktigt bra . De fångade både stora torskar och hälleflundror. Vikterna är från 225 till 385 gram. Den avlånga i mitten från Westin var grymt bra för oss.

En 385 grams Storm jigg som är riktigt bra i färgen rosa. Här en apterad med trekrok som sätts i stjärten på jiggkroppen , du kan se att det ser lite slitet ut där det rosa slutar på ryggen. Uppe på huvudet ser du en spiral som jag knutit linan i , det är så man fiskar med jiggarna idag. Använder man ett vanligt lekare med hake finns det stora chanser att det går upp av allt ryckande och slitande och dunsande mot botten. Plus att fisken ska ha jiggen i munnen under lång tid om det är en stor hälleflundra. Med spiralen är det garanterat inte där problemet uppstår. För att få lite extra säkerhet har man trekroken som då ska vara av bra kvallitet . Ovners st66 håller måttet även för den största hälleflundra här en 3/0 som passar bra i storlek till jiggen.

Så snart vi kommit ut får vi fisk. Det nappar på riktigt bra och det är mycket torsk som gillar våra jiggar. Det är helt klart att om man använder rätt storlek och färg på jiggen så nappar det fler torskar. Lasse som är på hugget drillade torsk och sej om vart annat en riktig spösvingare. I den första driften träffar vi ganska rätt och torskarna som står nere på botten attackerar våra jiggar så det smäller i grejorna. Några är på 5 kilo och är ganska stora fiskar, men snart kommer de lite större och nu är det 8-9 kilo. Efter bara en halvtimma bryter vi 10 kilos vallen och det bara fortsätter hugga.

Lasse som är på hugget dammar upp en lagom torsk att ta kort på . Den skulle snart följas av fler många fler. Torskarna hugger bra och när vi börjar att kasta ut jiggarna runt båten blir det hugg så fort vi sätter fart på jiggen. VI har ett riktigt drömfiske på torsk .

de fina fiskarna syns tydligt på ekolodet och ganska ofta står vi alla tre med fisk på kroken samtidigt.

Jalle som vill vara i toppen smäller till med en som passerar 14 kilo och sätter lite press på torskfisket. Vi har en fantastisk drift där den ena stora torsken följs av den andra. Att fylla baljan med exakt den storlek på torsk som vi vill ha med hem är inte svårt.

Lådan blir plötsligt ganska liten när fiskarna är nära 15 kilo. Det vattnas i munnen när man ser den här fina fisken som framöver ska hamna i stekpannan. Då blir man glad och fiskar av bara glädje. När vi tycker att vi fått tillräckligt med fina torskar låter vi resterande som hugger gå tillbaka. Vi ska ju spara lite utrymme för andra arter som vi ska ta senare i veckan. Vi får ju bara ha med oss 18 kilo file hem till Sverige.

Flyttar båten lite så det ska bli mer spännande att fiska. Några minuter senare står Lasse med ett tvär böjt spö pekandes rakt ner i vattnet. Långa gungningar skvallrar om att det är en stor fis på kroken. Ingen super bjässe men en betydligt större än han någonsin fått tidigare. Fisken sätter av från båten och Lasse har bara att släppa lite lina. Långa gung i spöt och vi gissar på en mindre hälleflundra. Det går runt lite under båten innan den kommer upp för att hälsa på oss i båten. Första gaffningsförsöket blir inte lyckat utan en ny runda under båten tar fart. Har man aldrig drillat en hälleflundra tidagre är det svårt att vet hur mycket man ska ta i. Men nu kommer den upp och allt går som väntat helt perfekt.

Lasses första hälleflundra är i båten och han är glad och stolt som en tupp. Så ska det vara när man knäcker koden för flundra.

Den stolta fiskaren med sin fisk i lådan. Den är precis perfekt för oss att dela på 3 för att ta hem fisk till Sverige. Då vi inte vill ha mer än kanske 3 kilo hälle var, blir detta bra. Någraa torskar till sedan har vi så det räcker. Nu när första hällen är fångad är det bara att jaga fler som vi kan returnera istället.

Här glider vi över ett spännande område.

EKolodet visar ingen fisk och det brukar vara rätt ställe för flundrorna som inte vill stå i stim av betesfisk. Är det rent på ekolodet är det hälle område.

Jalle tar i för kung och foster land innan han får upp sin hälle från botten , äntligen säger han mellan pumpningarna. Så kommer den upp till båten och jag säger håll i spöt för nu går den snart igen. Och så bäär det av ner till botten igen på 30 m. När den kommer upp för andra gången gnäller jalle att det är tungt. Men det ska bli värre då den för tredje gången smiter ner till botten. Men sedan när den visar sig intilll båten tar jag de med stora gaffen. Jalle är inte starkast i världen så han tycker att det räcker nu.

Hälleflundran är kvar i vattnet och vi tar en bild innan vi släpper den åter i havet. Jalle han lyser som en sol, en milstolpe är nåd i hans kariär. Den mäter ca 135 cm så det är en väldigt fin fisk.

Här en plotterbild på lekplatsen vi valde flera av våra flundror tog på positinen vi ljust passerat.

Bottnen är bra och ingen betesfisk stör de stora flundrorna i området.

Några minuter går och vi ligger nästan stilla då kommer det en tredje stor fisk och sväljer jiggen. Lasse som var nöjd med sin första hälleflundra har nu fått en betydligt tuffare lekkamrat.

Nu är det inte någon lek det blir plötsligt fullt allvar för Lasse som hela tiden åkt i gräddfilen, det är slut med det nu. Det här är tungt riktigt tungt säger Lasse och håller krampaktigt i spöt.

Landningen går bra till skillnad mot de andra två och när jag räcker över linan till Jalle som ska hålla huvudet är det bara stjärtlinan kvar att hålla. 145 cm hälle hänger i två linor intill båten och vi tar några bilder och en videosnutt innan den får sin frihet. Satan vilket trevligt fiske vi har.

Tillbaka till torskfisket och det kommer upp flera stora torskar som nästan alla får gå tillbaka. Snacka om att ha roligt under lång tid. Vi bara ler och är belåtna över all stor fisk.

När klockan är 20 på kvällen är vi rätt nöjda och tycker inte viska hålla på längre. Vi har fått massor av fisk och det är i både stort och smått men mest stort förståss.

När vi lättar ankar och styr hemåt hinner vi bara köra 5-6 nm innan vi stannar och tittar på alla stora valar som simmar runt oss igen.

Att vara nära så stora djur som sillvalar och knölvalar är helt fantastiskt.

När den stora stjärten lämnar vattnet är det häftigt.

Det sista som syns från den stora valen är en fantastisk stjärtfena. Nu snackar vi om stor paddel.

EN video med lite delfiner framför båten har du separat i listan.

Lämna ett svar