Du visar för närvarande Abborrfisket blev en flopp

Abborrfisket blev en flopp

Båten på väg i vattnet och i det lugna vädret är förhoppningarna om att abborrarna ska vara på gång idag. Efter sjösättning glider jag sakta ut mot mitten av sjön för att se om abborrarna är på plats.

När jag passerar det stora trädet ser jag att det runt det står många fina fiskar. Det här kan bli en rolig dag där det äntligen blir fart i spöt på riktigt.

Ute på grundet ser jag massor av fina abborrar på Livescope som står uppradade på botten. De stora ljusa strecken är abborrar som bara väntar på att få sig en tugga av min jigg. Jag börjar kasta med en gammal favorit som brukar gå bara i den här sjön. Det är en Mc Perch regnbågsfärgad. Jag ser hur jiggen med ett 7 gram skalle dansar fram på botten strax över abborrarna som vaknar till liv. En av dem jagar i kapp jiggen och så smäller det INTE i spöt. Nej den tappar intresset snabbt och simmar till baks till sin plats i ledet. Nästa kast händer samma sak och nästa igen. När jag fiskat på de här fiskarna i en lång stund och bytt jigg allt för många gånger inser jag att det här blir en jobbig dag. Jag byter plats och ser lika många fina abborrar stå uppradade på botten. Jag byter taktik och fiskemetod.

Intill en ny risvase borde ju abborrarna jaga i alla fall. Nu blir det Ned-rig. Carolina rig. Långa maskar korta maskar .Dropshot. Jag provar allt jag kan komma på men inget hjälper. Abborrarna står kvar på botten helt ointresserade av vad jag erbjuder dem. Det här är inte sant , jag ser dem men kan inte få dem att bita det minsta i mina beten. Jag provar fiska så sakta på botten att till och med abborrarna hinner somna av tråkighet för det långsamma betet men inget hjälper.

Jag ger upp risvasen och flyttar mig ut på ett friliggande grund i sjön med bara knappt 4 meter djupt är det branta kanter runt toppen. Sedan lutar det snabbt ner till 12 meter där det jämnar ut sig lite grand.

Gösarna som finns i sjön verkar gilla att det fort blivit lite varmare i vattnet (12gr) och står nu högt. Vissa av dem står så högt att de inte kommer med på det vanliga ekolodet. Här kan man se att gösen som stod på ca 3 meters djup snabbt blivit skrämd av båten och ger sig av mot djupare vatten. Då jag ser den på Panoptix förstår jag att den bara sakta sänker sig mot botten. Jag följer den i sin färd mot botten och flyttar båten lite för att visa att den verkligen sänker sig mot botten och inte bara simmar i sidled som annars kan ge samma utslag på ekolodet. Ni kan se att det sista så har jag fisken mitt i konen men den bara försvinner ner i botten. På panoptix ser jag samtidigt att den är rakt under båten. Ibland vill de vara ifred och det får den här vara. Jag väljer istället att flytta mig , idag är det abborrfiske på agendan inte gösfiske.

Många fina abborrar står och vilar på botten, men ibland kommer det ett fåtal i små grupper om 3 eller 4 och de borde ju vara på jakt efter lite mat. Tyvärr så klarar jag inte att lura dessa fiskar hur jag än gör. När jag gått i genom alla olika tekniker som man kan prova inser jag att det blir tufft idag väldigt tufft. Den lilla tröst som är idag är att de få abborrar som hugger och som jag har på kroken något ögonblick tar alla på droppet ner till botten. Så jag försöker med överraskningsmoment men det hjälper inte ett dugg. Jag är helt enkelt inte bra nog. Nu kan jag säga det, trotts att jag under nästan hela dagen provade att fiska abborre fick ja inte en enda. Slut på den förnedringen. Jag vet, det är skit bakom spöt!! Men jag ska bli bättre så i framtiden ska jag få de där randiga sakerna att hugga. En liten tröst i allt dåligt abborrfiske, är att gösarna är helt magiskt på hugget. Under dagen återutsätter jag väldigt många som tar när jag försöket lura abborrarna.. Så jag säger som alltid , nästa resa blir garanterat bättre.

När jag sjösatte båten på morgonen var hela bilen som normalt är mörkblå , helt täckt av pollen eller liknande så den var istället för blå helt gul. Detta gör ju att ekolodsbilden på sidescan blir lite dålig och grynig men det får man ta. Den stora fisken som står på babordssidan var av bra format. Jag kastade min Mc Perch abborrjigg mot den fisken när jag såg den på ekolodet. Sekunderna senare när jiggen kommer förbi blir det bom stopp i spöt, strike.

Nere vid botten där det borde vara abborrar var det istället hungriga små gösar. De där 1-3 kilo var stundtals som galna och hade nog bantat hela vintern. När de högg var det ingen tvekan och flera av mina jiggar satt långt ner i svalget. . Gösen på bilden var en av flera som tog när jag fiska efter de pelagiska abborrarna som plötsligt blev synliga på ekolodet. Ofta var de tre eller fyra i ett litet stim som simmade för bi och retade mig. Lite kompensation fick jag när de stora pelagiska gösarna istället kastade sig över abborrjiggen. Då var det istället +5 kg fiskar som högg, som den på bilden.

Den här gösen tag min abborrjigg för dropshot med sån aptit att den fick ut jiggen i gälarna. När så stora gösar tar på dropshot blir det ganska bom stopp i spöt.

Kolla alla abborrar som står på den här ekolodsbilden. Jag hittade ett område där det var så här långa stunder tyvärr utan hjälp för mig. Nästa gång så ska abborrarna vara på napphumör och då ska jag ta i gen det som jag förlorade i självförtroende idag.

Skitfiske på er.

Lämna ett svar