Du visar för närvarande Full attack på gösen utan att fastna.

Full attack på gösen utan att fastna.

Lugnt och stilla inne vid sjösättningsrampen. Jag ger mig ut med gårdagens fantastiska gösfiske starkt i minnet. Kanske finns det fler gösar idag som vill vara med och leka. Jag tar mig ut i sjön men väljer ett annat område än igår då jag vill prova lite nytt. Det var fina gösar igår men med lite mer fart kanske jag kan öka på både antal och storlek, vi får se.

Jag kommer ut och när jag stannar och startar igång min livescope ser jag två fina gösar bara 14 meter från båten. Jag ligger för ankar så nu kan fisket börja. Första kastet blir lite missriktat och jag blir utan kontakt. Andra kastet har jag justerat upp mig själv och det blir rätt. En fin gös ser min jigg som jag vevar in sakta 2 meter under ytan. En snabb sväng på fisken och så blir det bom stopp för ett ögonblick, sedan är allt borta. Den missade hugget tänker jag och vevar in min jigg till båten med en konstig fladdrig gång i vattnet. På bilden ser du hur jiggen ser ut. Så gör gösarna när de är på gång men missar en smula. Bara en liten bit till höger om båten står en stor gös 8 meter under båten. Jag tar vertikalspöt och kastar ut det 5 meter i sidan av båten där fisken står. Jag kommer ner och så snart jag har jiggen still attackerar gösen med full kraft. Det bara smäller till i spöt och jag lyfter fast fisken direkt, som jag brukar. Men inte denna gången, trotts det distinkta hugget är den borta. Hur gick det till den attacken hade ju sänkt en ubåt. Den fisken är inte intresserad mer så jag flyttar mig 15 meter och hamnar över en annan stor fisk. Samma sak igen jag släpper ner jiggen som stannar strax över fisken som stiger och så världens smäll i spöt så det skakar. Men fisken är inte fast ändå. Dags att vakna nu, och jag fattar vad som händer. Gösarna spela andrafiolen först. När de attackerar går de på huvudet på den tänkta bytesfisken som är min jigg. Attacken kommer blixtsnabbt mot huvudet där gösen sätter sina stora vassa tänder i skallen på fisken som i princip dör på kuppen. Därefter kommer den tillbaka och slukar den skadade fisken.

Nu har jag fattat bilden och kan ta upp fighten mot de kluriga gösarna. Nästa fisk som jag släpper på, går fram och smäller tänderna i skallen på fisken så det skakar i spöt. Jag gör allt för att hindra min hjärna att göra mothugg, nu gäller det att inte röra jiggen. Sekunderna senare kommer den tillbaka och sväljer jiggen och så är det fisk fast på kroken. Det är en riktigt bra fisk som inte vill vara med på bild. Härligt när spöt står rakt ner och fisken har egen vilja.

Första fisken är i bra storlek och livet leker igen. EN kort sekvens i båten med foto , mm sedan ner i sjön igen. När jag tittar på ekolodet ser jag fler fiskar runt båten och tar direkt upp kampen med en av dessa. Den här gösen står 15 meter från båten bara 3 meter under ytan. Fram med haspelspöt och Sick Flankern som var bra igår, och så ett perfekt kast förbi fisken. Jag vevar lagom fort så att betet inte ska sjunka för långt ner utan kommer en halvmeter över gösen. Den upptäcker jiggen och så smäller det på nytt , vilka härliga hugg. När de tar i ytan går de för fullt och man får verkligen sätta emot för att få in den till håven. Ja just det jag har med min andra nya håv i båten idag, den förra tappade ju jag igår. Men det går fint med fisken och den hamnar snällt i håven.

Det är stora fiskar som simmar omkring i ytan idag och den här är inget undantag. Flera av fiskarna jag får hamnar på runt 90 cm lite upp och lite ner. Vikterna stannar nog som toppfisken igår.

Nu har jag fått blodad tand och ser fler stora gösar som simmar omkring runt båten. Det räcker att jag ligger still en stund så kommer det in en eller två gösar i området runt båten. Jag ligger för ankar men kör min Livescope runt båten 30 m åt alla håll. Så allt som kommer in närmare än 30 meter ser jag mer eller mindre. Där är en till stor fisk till , den tar jag spöt och kastar på.

Sick Flankern får vara med igen och precis som förra gången misslyckas jag med första kastet som blir några meter för kort. Bara att veva in fort och kasta lite längre så det kommer förbi fisken med några meter. Jag hamnar ca 19 meter bort och fisken står på 16 meter från båten. När jag vevar förbi fisken vänder den om men tvekar att hugga. Jag gör snabbt ett nytt kast på samma plats och så försöker jag anpassa farten så att betet går perfekt över fisken. Inte en rörelse ,jo, två snabba slag med den stora stjärtspolen och det blir ett distinkt hugg som stoppar allt. Nu är det full karusell igen, helt underbart. Vilket fiske jag har med stora gösar, helt underbart.

Att få vara ute på sjön med fint väder och stora gösar är som en dröm. Där simmar en gös till 5 meter ner och 17 meter från båten. När jag kommer fram med mitt bete och fisken och väntar mig ett distingt hugg kommer en gädda från sidan och tar betet med full fart.

En helt ok gädda som gästade båten en stund före frigivningen. Det står fortfarande kvar en fin fisk ute där gäddan högg. Ett välriktat kast som landar 4 meter bakom fisken och så anpassa invevningen så det blir rätt djup där fisken står. När jag kommer fram med jiggen strax över fisken stiger den upp och tar snabbt och bestämt.

När man får så många fina fiskar på en förmiddag, så man tappar räkningen Ja då är man lyckligt lottad. Naturligtvis krävs det en hel del träning för att fånga de större gösarna. Men all den tomma tiden när man inget fick har jag glömt för stunden.

mvh Bo

Lämna ett svar