Du visar för närvarande Gösarna var tröga i blåsten, 82cm blev topp.

Gösarna var tröga i blåsten, 82cm blev topp.

Jag har fått med mig min kompis Stig ut på sjön för att försöka lura upp en större abborre. Vi startar med att fiska i det område jag fick en på strax över kilot vid förra turen, men det är riktigt sura fiskar som visar sig.

Trotts att vi ser många abborrar som även följer och tittar noga på våra jiggar och droppshot, får vi inga att fastna på kroken. Efter 2 timmars tjurigt abborrfiske är vi rent utmattade och ger upp. Vinden idag är väldigt byig och blåser hårt från söder en sekund för att ett litet ögonblick senare vända och komma lika starkt från norr. Inte nog med det, så står den still några minuter och så drar det på igen men denna gång från öster. Det är väldigt svårt att hålla båten inom det område där fisken är. När vi inte längre har några fiskar att se på ekolodet avslutar vi abborrfisket, och får slicka såren och komma tillbaka senare istället. Vi får gå över på lite gösfiske det kanske fungerar bättre.

Väl ute på sjön där det är 30 meter djupt åker vi och tittar efter pelagiska gösar. På bilden kan du se att vi troligtvis hittat en gammal boj som varit aktuell för länge sedan. Bojar har lagts ut i sjön för att göra tävlingsbanor till de som är med i roddklubben som huserar i sjön. Med flera landslagsroddare har det säker varit många bojar utlagda i sjön genom åren. Det är troligtvis en av dem som vi ser sjunket ner och ligger 2 meter under ytan just nu.

Då det är ett flitigt göstrollingfiske i sjön gissar jag att det sitter mer än en vobbler i det snöret som tynger ner det under ytan. Kanske är dags att dra upp det för gott nu med hjälp av båten. Jag har sett detta fenomen på 4 ställen i sjön så bojarna blir nog bara tyngre och tyngre med tiden. Men att dra upp den får bli en annan gång. Kolla nere på 14 meters djup där står det flera stora fiskar intill repet.

VI hittar många fina gösar som står nere på 6-9 meters djup , här en som snart ska få se jiggen. Tyvärr är det så illa att vi inte på 3 timmars fiske och minst 25 utmanade gösar lyckas att få en anda att ta jiggen. Vi provar med att fiska med mört istället men inte ensa det vill de ha. Gång på gång simmar de fram till jiggen och följer tätt efter den från 20 meters avstånd ända in till båten. De är intresserade men inte så mycket att de vill bita i jiggen. Jag byter storlek och färg på jiggarna men inget hjälper.

Ibland är det så tydligt att de bara vill sabotera fisket för oss inget annat. Gång på gång bara tittar de på jiggen och hånler åt oss, gissar jag. Som du ser på videosnutten så kunde vi till slut efter minst 30 misslyckanden att det fortfarande är lika dant.

Mitt på middagen lägger jag båten nära land i en liten vindskyddad vik så vi kan få en matpaus, då jag ska stekte lite korv till lunch. När jag ligger för ankar och korven steker sig i pannan letar jag runt båten med mitt liveekolod från Garmin. Då ser jag att det nästan 30 meter från båten står en stor fisk. Det mest fantastiska är att den står bara några meter från land. Det är mindre än 3 meter djupt in vid bergskanten och den står bara en meter under ytan. Den solar sig säkert för att få lite extra värme..

Jag greppar mitt gösspö och gör ett kast. Då fisken bara står 3 meter från land är det svårt att träffa rätt från 30 meters avstånd. Men det går bra efter ett första missat provkast. Jiggen dimper ner en meter från gösen som blir livrädd och drar ut på djupt vatten som en raket. Det blev inget fiske efter den lättskrämda gösen. Men när jag tittar åt andra hållet med liveekolodet står det en annan gös 27 meter bort , efter strandkanten. Den står lite längre ut från land så den fiskar jag på istället. Jag gör ett par kast på den men den var lika sur som alla andra. Nej nu får det vara nog nu äter vi lunch.

Lunchen är klar och vi är mätta. Jag flyttar båten sakta längs med strandlinjen medans jag letar med liveekolodet både utåt i sjön och in mot stranden. Gång på gång ser jag stora gösar som står bar 5-10 meter från land. Jag provar att fiska på dem och alla är lika tröga och avstår att bita i jiggen. När jag för 35-e gången ser en stor gös som står bara några meter från land stannar jag båten som vanligt. Den ser lika dan ut som alla andra som ratat jiggen tidigare. Men just den här har vänligheten att inte avböja erbjudandet som dom brukar . Nej denna tar jiggen med en sån kraft att det blir bom stopp i rullen. Härligt så underbart att det äntligen blev fisk till slut. Den gröna Sick Vibe’n från Berkley sitter snyggt i munnen på en välmatad 82 -a.

Efter detta tar det bara några minuter innan nästa gös tar betet med en smäll. Den är lite mindre och äntligen får Stig sin gös han jagat hela dagen.

När vi lite senare ska avsluta fisket för dagen, tar vi en liten extra stund att försöka på abborrarna igen. Trotts att vi ser dem tydligt på ekolodet är de fortfarande helt omöjliga att lura. På bilden kan du se att jag hittat ett bra eko som jag först trodde det var en riktigt stor abborre. Men där blev jag lurad. När jag gör mitt fjärde kast mot den här fisken tar den lite fart och klipper min jigg med en smäll. Först tror jag att det är en stor abborre då den ett tag sprattlar som en abborre. Men tyvärr så fortsätter spratlandet men inte som det ska göra om man ska ha en stor abborre. Så upp till håven kommer istället den första gösen som jag fått nära botten. Aldrig tidigare har jag lyckats fånga en gös nära botten. Alla andra gösar har tagit högre upp i vattnet. Jag vet inte om det är bra eller dåligt.

En helt ok gös som tog min lilla abborrjigg och på mitt klena 5-20 grams spö.

Ibland blir det en trevlig överraskning som väger över 4 kilo, i alla fall.

skitfiske Bo

Lämna ett svar