Du visar för närvarande Gös på 86 cm  med Pierre i båten .

Gös på 86 cm med Pierre i båten .

Jag fick en fråga från en kompis i Göteborg om han fick åka med och fiska gös. Jag tyckte att jag kunde lite mer än han så vi bestämde att på fredagen var det dags för honom att fånga första gösen. Vi sjösatte båten på morgonkvisten vid 8 tiden. Nu var det kallt och grått med dimman hängandes i kanterna av sjön. Som tur var så klarnade det upp och fram på dagen blev det lite sol . Tyvärr så var gösarna på sitt allra suraste humör och ville inte riktigt komma igång. Att det slagit om till nordlig vind tidigt på morgonen, skulle jag säker säga har en stor betydelse. Jag har väldigt svårt att få ett bra fiske i nordlig vind. Oftast blir det bara skräpfiske i nordlig vind.

Att sjösätta på rampen är inte längre aktuellt , vattnet är så lågt att det blir halvvägs ut i sjön. Asfalten på rampen slutar där bilen står nu , det skulle vara där trailer däcken är nu. Det är mindre än en meter lägre än normalvattenstånd. Jag har aldrig sett så lågt vattenstånd i sjön tidigare. Vi kör ut till grundet mitt i sjön. där startar vi upp elmotorn i fören så vi kan ankra när vi hittar en stor fisk.

. Pierre tog en lugn kopp kaffe före fisket skulle komma igång. Ja så sa han i alla fall. Det kom aldrig igång bara ströfiskar mest under dagen.

Ett gäng gösar visar sig på botten en bit bort från båten. Att fiska dem 10 meter ut från båten är bekvämt då man kan använda jiggar med 10 gram skalle som får jiggen att glida fram härligt över botten. Den första gösen som är en 3 kilos fisk tar ganska omgående och så har vi en fisk med hem till Pierre. Att ta med en fisk hem och få smaka på gös var ett av målen för den här dagen. Första delmålet är avklarat nu till delmål två att få en som är lite större. Inget jag kan lova men vi ska göra ett försök.

Tyvärr är det så att den första fisken som tar på Pierres jigg är en mindre gädda men den räknas den också. Leendet är väl inte lika stort som om det varit en gös.

Vi fiskar inne på grunt vatten 8-12 meters djup. Det går lite trögt och när det gått några timmar får vi ladda batterierna med en god korv i bröd. Nu ser ni att leendet på Pierre blivit lite större. Efter maten blir det genast hugg av några gösar i vikter mellan 2-3 kilo som är hungriga som vi var nyss. De måste missat korvpausen så de tar istället på våra jiggar med helt bestämda bett. Nu när Pierre blivit lite varm i kläderna börjar han dra fisk i flygande fläng. .

Första gösen som tar strax över botten på 9 meters djup. När den kastar sig över jiggen med en smäll jublar Pierre för det är ett så skoj fiske. Den sparar vi jag kommer att få äta gös flera gånger nu.

Fisket fortsätter och nu är han varm i kläderna och flera gösar i samma storlek kommer upp i båten. Detta är ju skitkul kommenterar Pierre jag trodde att insjöfiske var tråkigt men det här är ju skoj.

Jag riggar på med min Berkley Sick Curl i brunt så Pierre ska kunna fiska på de fiskar som står pelagiskt runt båten.

Jag kör runt lite och letar upp stora fiskar på ekolodet , Livescope är helt enormt bra nu när man ska sortera ut stor fisk pelagiskt.

Jag ser en gös 22 meter från båten och den fiskar vi på . Jiggen landar lite bortanför fisken och faller sakta ner bortanför fisken. När den sjunkit strax nedanför fisken på 8 meters djup är det dags att börja veva. Jiggen går upp lite och passerar strax över gösen sakta och fint. EN sekund går sedan vänder sig gösen om och tar betet med en smäll. Härligt med spinnfiske efter gös där de tar så det smäller i spöt. Det blir en rolig fight som går lite runt båten innan den hamnar i håven. En riktigt fin gös.

Ibland är det inte mycket att säga om en fiskare som ser belåten ut.

Utan att överdriva kan jag säga att Pierre lärde sig att fiska gös väldigt fort .

Att han skulle fixa det var ju självklart. Hur många gånger han nu kommer att ringa och fråga när vi ska ut och fiska gös igen det är frågan.

Jag fick ju åka med Pierre i somras och visa honom hur ett riktigt vrakfiske Nord Skagen går till. Han är ju ny på det och jag har gjort det i 25 år från min båt. Det äventyret har jag skrivit om på den här länken.

Lämna ett svar