Du visar för närvarande Fint väder med gädda och gös på Mc Perch.

Fint väder med gädda och gös på Mc Perch.

Jag kommer ner till sjön Tolken vid 8 tiden på morgonen och sjösätter båten. Vattnet i sjön har stigit nästan en halvmeter på de sista veckorna efter det flitiga regnandet. Men båten vid bryggan ger en härlig känsla, nu blir det fiske.

Ute på sjön är det lite blåsigt och den sydliga vinden sveper kallt runt öronen.

Jag väljer att köra ut till det stora grundet som ligger mitt i sjön som du kan se som det stora gröna partiet på kartan. Jag börjar att leta efter större abborrar i den södra delen men det är inte många som visar sig idag. När jag ser några stycken lite större abborrar är de istället väldigt tröga och nappar inte , utan bara följer efter betet. Oftast är det de som är lite mindre i stimmen som kan tänka sig att ta betet. Jag provar med Berkleys Powerblade som varit bra för någon vecka sedan men det lockar inte fisken idag. Sedan går jag över till olika jiggar som brukar gå bra men abborrarna nyper bara lite i stjärten då och då. När jag provar droppshott sitter det en abborre på 2-3 hg i var kast men de större gör sig inte besvär nu heller.

Jag kör lite längre norr ut och när jag hamnar uppe vid den röda pricken på kartan med namn ABB5 ser det bättre ut. Här brukar det nästan alltid stå lite större abborre och så är det även nu. Spännande . Jag kastar med jiggen som är en Mc Perch 9 cm och redan i första kastet nappar det en halvkilos abborre ja nu har jag kommit på tricket för dagen. Nästa kast är det lika dant och det är riktigt roligt. Sedan tar det roliga slut och inga fler hugg. Vad är fel abborrarna bara slutade och nästan försvann.

Jag söker med min Garmin Livescope runt båten och ser att det står flera fina gösar uppe på grundet några bara någon meter under ytan andra ända nere vid botten. Ut mot kanten på grundet mot djupare vatten ser jag några riktigt fina klara ekon. Jag drar iväg ett kast mot det ena ekot och jag ser att min Mc Pray-jigg kommer sakta fram mot gösen som reagerar när den glider förbi strax över huvudet på den. Jag låter den sjunka lite och börjar veva igång betet igen. Då kommer det en fisk underifrån som en raket och tar betet framför nosen på gösen. Det blir naturligtvis tvär nit och så inser jag att en gädda han före. Men det är kul med en gädda på kroken som kämpar en stund. Det blir några vilda stunder bakom spöt för den här gäddan är inte intresserad att vara med på bild. Som tur är så vinner jag den här kampen och gäddan hamnar i håven.

Gäddan som snuvad mig på en fin gös ser du med jiggen i munnen. Det kanske inte var så underligt att abborrarna slutade hugga om en sån här hungrig krokodil var på jakt i området. Den får sin frihet tillbaka så snart fotot är klart. Abborrfisket är förstört för en stund så jag byter plats.

Jag kör ner till området öster om Lindö i norra ändan av sjön där jag för en vecka sedan hade ett så bra abborrfiske som jag skrev om då ,här på bloggen. Jag provar på samma ställe som jag fick fiskarna senast. Men det står ingen fisk som jag ser på ekolodet det brukar man kunna göra. När jag kastar med olika beten i varierande storlek är det mest 1-2 hg abborrar som nappar. Droppshott ger en sådan fisk i var släpp. Dags att byta område. Går upp till det område som är så många stora röda prickar markerade. Här ser jag i alla fall lite större abborrar på botten i små grupper.

Att fiska dem ute på 14 meters djup är tufft. Kastar jag med jiggen ser jag att de följer efter men hugger inte. Tar jag istället droppshott så hugger det en mindre abborre på 2-3 hg var gång. Jag provar även Nedrigg och de tar den också, men endast en av abborrarna är över 5 hg, så det är inte så många som är av bra kaliber. Jag kan inte klaga för det nappar i alla fall nästan hela tiden så jag behöver inte vara sysslolös så lång stund. När jag söker med Livescope runt båten ser jag några stora gösar på min BB sida. Jag tar mitt abborrspö med min Mc perch jigg och gör ett kort kast. Jag kan se att gösarna som står tätt intill varandra med bara någon dm emellan reagerar. Jag vevar så att jag ska få betet över dem och slutar då att veva. Betet står still ett ögonblick och då kommer attacken. Pang i bygget det blir bom stopp. Härligt när en fin gös tar så det knakar i spöt. Den vill vara kvar hos sin kompis i mellanvattnet men det försöker jag att förhindra så gott det går. Det blir en rolig fight och jag har turen att vinna den. Den far omkring i ytan och vill inte in i håven. Men jag är tålmodig och den förlorar kampen och så simmar den lugnt i håven intill båten.

Det stod några gösar till runt båten och en av dem tog lika hårt som den på bilden. I de ögonblicken är man lyckligt lottad och kan säga att det är roligt att spinna gös. Det var antagligen den lilla Mc Perch jiggen som de gillade för dagen. Efter detta är det dags att åka hem.

Skitfiske på er alla. Bo

Lämna ett svar