Du visar för närvarande Torvholmen, ny fiskekamp i Norge. Hotellstandard på allt.

Torvholmen, ny fiskekamp i Norge. Hotellstandard på allt.

20240515 Avresa till Torvholmen. Nu är vi på väg.

En ny havsfiskekamp startas upp i april 2024. Vi är några som kommer att provfiska ännu en gång för att göra det enkelt att förstå vilken typ av havsfiske som bjuds i området. Det har vid tidigare provfisken varit blekafiske i superklass med många stora fiskar upp mot 7-8 kilo. Ett fiske som jag gärna provar då bleka eller som den heter i Norge, Lyr, är min favoritfisk i norska vatten.

Jag vill börja med att beskriva kampen ett ögonblick. Den är helt nybyggd 2024 och har allt som man kan önska sig som sportfiskare. Det är så fint och snyggt att man planerar att ha stora bröllop i lokalerna i framtiden. Nu till hur allt fungerar när man fiskar. Rensrummet är lagom stort för 4 man att rensa samtidigt det är som vanligt toppklass med allt som behövs.

Vill du inte vara inomhus kan du välja att stå utomhus och filea vilket gör det enklare att vara flera. Intill rensrummet finns stora grovklädrummet där overoler som är blöta ska hängas upp för att torka. Fler stora frysar finns intill som ska härbärgera all fisken som ska frysas in. Det finns dessutom en ismaskin så du kan ta med dig is ut att ha på fisken så den inte blir varm under dagen.

Längst ut till vänster ser du Svinöy och den fyr som finns på den. Ett väl beprövat fiskeområde för bleka och torsk lite längre från ön.

Varierat grundfiske

Kampen ligger ganska skyddad mitt i ringen av öar där en fyr står som riktpunkt. Om det inte blåser ren västlig vind har man skydd från alla håll på den lilla ön. Fördelen med en camp mitt i sundet är att man nästan alltid kan fiska även om det är lite blåsigt. Plattfiskmete som är grymt underhållande och kul kan man bedriva runt i området där det är många stora sandområden. Att fiska på sandbankar både inomskärs och utomskärs blir en utmaning då det kräver lite olika metoder att angripa fisken. Men en utmaning som accepteras direkt då både stor sandskädda , rödspätta och en del hälleflundra finns på dessa från 3 – 23 meters djup. Mer längre ner i texten.

Djupare fiske en utmaning

Det lite djupare fisket efter långa och lubb har varit riktigt bra, fiskar över 40 kilo är fångade.

VI ska även prova att fiska efter kummel som ju är en väldigt trevlig sportfisk samt en grymt bra matfisk. Den finns i området under hösten från mitten av juli och tre månader framöver.

Ett fantastiskt blekafiske finns det i området och det är väl värt att åka upp bara för att fiska efter bleka med lätta grejor. Runt den yttersta ön med fyren på som heter Svinöy finns det nästan hela året stora blekor som gärna jag ar en snabbt invevad jigg. Dessa fiskar hör till de absolut tuffaste som finns att ha på kroken och den första rusningen saknar motstycke bland våra fiskar. En gång i tiden när det fanns stora blekor i Svenska vatten döpte jag dem till linsprängare för att de alltid överraskade den som fick den på kroken med en så tuff första rusning att linan ofta smällde av med en knall. Idag gäller det att ställa in slirbromsen rätt så man får höra de underbara ljudet när linan rusar ut i expressfart. Ett helt obetalbart underbart ljud och för att inte tala om glädjen när man står där med spöt i handen och bara håller emot så gott det går. Det är ren fiskeglädje.

Mitt första besök på Torvholmen havsfiske senter.

Resan från Göteborg upp till kampen går långsamt då det är enormt mycket trafik genom Oslo. Solen skiner och det är enormt varmt med 30 grader utanför bilfönstret. Kylan går för fullt och det räcker knappt till att hålla nere tempen ändå.

Här ligger en av båtarna intill kamp-bryggan. Snart ska vi lämna land och kör ut mot de fina fiskeställena utomskärs. Vädret som ni ser är helt fantastiskt med sol och svag vind.

Blekafiske på grundvatten. Ute på havet är det fantastiskt väder. Men blekorna vill inte sända fram de äldsta i familjen. Lillebror och några av andra är snabbt framme och tar mina långa maskar. Som sitter snyggt i munnen trotts att de kommer i full fart och jagar jiggen. Det är ett härligt fiske på endast 5 – 15 meter djup. Lätta jiggar och sänken på bara 40-80 gram gör fiskarna ändå trevliga att fighta.

Grundvattensfisket efter bleka är väldigt bra och det är full fart på rullen mest hela tiden.

Vi väljer att prova lite längre ut för att testa olika arter som finns i området . En fin kolja blir första fisken som kastar sig över min jigg. När koljorna når 2-4 kilo är de riktigt roliga att få på spöt. Snart blandar sig gråsejarna in i leken och det hugger sejar både djupt och grunt. Även om vi inte hittar de stora så har vi väldigt roligt då det nappar regelbundet på våra tackel.

Vårt första möte med plattfisken i området kommer i del två.

Dags att fiska sandskädda och rödspätta

Jag ska berätta hur vi innomskärs valde att söka efter plattfiskar som är bland det roligaste som finns att meta. Vi valde att söka plattfiskaen där det står att det ska vara sandbottnar på sjökokrtet. Tittar man noga och fföljer botten konturerna kan man snabbt lista ut var det är sanbottnar. Vi behövde inte åka mer än 15 minuter från Torvholmen med båten för att hitta bra sand och blandbottnar som passade för plattfiskmete. Den här dagen var det 10 m/ s från väst och vi ville fiska lite skyddat.

Fisket var lite trögt i början och någon timma passerade med endast en liten sandskädda fångad. Förändringen kom när jag hittade var fisken fanns. Som vanligt så är inte plattfisken utspridda som lingon i skogen, utan finns i små grupper på bestämda områden på botten. Efter två timmars letande fan jag hotspotten och fisket kunde börja. Nu blev det sandskäddor som var riktigt stora. 7 hg var noterade vi ganska snart. Riktigt stora knotar och vitlingar hälsade på i båten i strid ström. Det gällde att agna rätt så att fisken ville ta. Vi provade med både reka och sill som slogs om vilket som var bäst. Efgter ytterligare en stund och lite flyttnig av båten efter sanbotten hittade jag den rätta platsen för de stora rödspättorna.

Lämna ett svar