Du visar för närvarande Torvholmen, ny fiskekamp i Norge

Torvholmen, ny fiskekamp i Norge

20240515 Avresa till Torvholmen. Nu är vi på väg.

En ny havsfiskekamp startas upp i april 2024. Vi är några som kommer att provfiska ännu en gång för att göra det enkelt att förstå vilken typ av havsfiske som bjuds i området. Det har vid tidigare provfisken varit blekafiske i superklass med många stora fiskar upp mot 7-8 kilo. Ett fiske som jag gärna provar då bleka eller som den heter i Norge, Lyr, är min favoritfisk i norska vatten.

Längst ut till vänster ser du Svinöy och den fyr som finns på den. Ett väl beprövat fiskeområde för bleka och torsk lite längre från ön.

Varierat grundfiske

Kampen ligger ganska skyddad mitt i ringen av öar där en fyr står som riktpunkt. Om det inte blåser ren västlig vind har man skydd från alla håll på den lilla ön. Fördelen med en camp mitt i sundet är att man nästan alltid kan fiska även om det är lite blåsigt. Plattfiskmete som är grymt underhållande och kul kan man bedriva runt i området där det är många stora sandområden. Att fiska på sandbankar både inomskärs och utomskärs blir en utmaning då det kräver lite olika metoder att angripa fisken. Men en utmaning som accepteras direkt då både stor sandskädda , rödspätta och en del hälleflundra finns på dessa från 3 – 23 meters djup.

Djupare fiske en utmaning

Det lite djupare fisket efter långa och lubb har varit riktigt bra. När vi kommer upp i april ska vi utmana de riktigt stora långorna på 15-25 kilo som finns på utvalda ställen i närområdet. Vid den tiden på året ska man träffa på dem på 70-125 meters djup enligt de som bor lokalt. Om det nu blir som planerat kan det till och med bli tal om fiskar över 40 kilo, för flera sådana har fångats i området genom åren.

????????????????????????????????????

VI ska även prova att fiska efter kummel som ju är en väldigt trevlig sportfisk samt en grymt bra matfisk. Den finns tydligen i området hela året och kommer in i stora mängder under hösten från mitten av augusti och finns sedan runt campen i två månader.

Ett fantastiskt blekafiske finns det i området och det är väl värt att åka upp bara för att fiska efter bleka med lätta grejor. Runt den yttersta ön med fyren på som heter Svinöy finns det nästan hela året stora blekor som gärna jag ar en snabbt invevad jigg. Dessa fiskar hör till de absolut tuffaste som finns att ha på kroken och den första rusningen saknar motstycke bland våra fiskar. En gång i tiden när det fanns stora blekor i Svenska vatten döpte jag dem till linsprängare för att de alltid överraskade den som fick den på kroken med en så tuff första rusning att linan ofta smällde av med en knall. Idag gäller det att ställa in slirbromsen rätt så man får höra de underbara ljudet när linan rusar ut i expressfart. Ett helt obetalbart underbart ljud och för att inte tala om glädjen när man står där med spöt i handen och bara håller emot så gott det går. Det är ren fiskeglädje.

Uppfarten till kampen går långsamt då det är enormt mycket trafik genom Oslo. Somen skiner och det är enormt varmt med 30 grader .

Här ligger båten intill kampbryggan. Snart ska vi lämna land och kör ut mot de fina fiskeställena utomskärs. Vädret som ni ser är helt fantastiskt med sol och svag vind.

Blekafiske på grundvatten. Ute på havet är det fantastiskt väder. Men blekorna vill inte sända fram de äldsta i familjen. Lillebror och några av andra är snabbt framme och tar mina långa maskar. Som sitter snyggt i munnen trotts att de kommer i full fart och jagar jiggen.

Lämna ett svar